Minister laat wethouder Palmen voorlopig zitten

Minister Kajsa Ollogren staat na het overleg de media te woord. Verder vanaf links: Theo Bovens, Gerd Leers, Luc Winants.

Minister Kajsa Ollogren staat na het overleg de media te woord. Verder vanaf links: Theo Bovens, Gerd Leers, Luc Winants.© ANP/Robin van Lonkhuijsen

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zal wethouder Jo Palmen van Brunssum voorlopig niet uit zijn functie ontheffen.

Benti Banach

De minister zei dat donderdagmiddag na overleg in Den Haag met gouverneur Theo Bovens, scheidend burgemeester Luc Winants en de nieuwe waarnemend burgemeester van Brunssum, Gerd Leers.VerdiepenOllongren wil eerst Leers de kans geven zich in de situatie te verdiepen. De benoeming van "bestuurlijk zwaargewicht'' Leers is al een krachtig signaal, denkt de minister. Leers moet nu "eerst de ruimte krijgen om echt te kijken wat er precies aan de hand is en op basis daarvan te zien wat er voor vervolgstappen moeten worden genomen''. Het overleg met de drie betrokken bestuurders heeft Ollongren niet gerustgesteld, zei ze na afloop. IntegriteitDe oppositie in de Brunssumse gemeenteraad wil van Palmen af, vanwege problemen met zijn integriteit die na een extern onderzoek aan het licht kwamen. Ook Bovens en Winants vinden dat Palmen niet te handhaven is, maar het is alleen de gemeenteraad die daarover gaat. De minister kan alleen ingrijpen als er uitzonderlijke risico's zijn voor het goed besturen van een gemeente.Volgens de meerderheid van de raad zijn er geen problemen met de bestuurbaarheid van Brunssum.GeschilMinister Ollongren, oud-wethouder van Amsterdam, zegt dat ze geen wethouder had kunnen zijn bij een juridisch geschil tussen haar en de gemeente. "Als je op de stoel van wethouder belandt, mag er geen vermenging zijn. Het kan niet dat je als wethouder gaat over een kwestie waar je zelf als burger bij betrokken bent."

Ollogren wil niet vooruitlopen op de vraag of Jo Palmen kan aanblijven. Ze wil dat iedereen even de rust en tijd neemt om na te denken. "Dit gedoe en geruzie, een oppositie die kwaad wegloopt, een burgemeester die opstapt, gun ik de burgers van Brunssum niet."

WerkbezoekDe minister was al van plan op werkbezoek naar Limburg te gaan. Door de bestuurlijke crisis zal ze nu ook Brunssum in haar reisschema opnemen. De datum van het bezoek ligt nog niet vast.

Het is goed denkbaar dat Gerd Leers tot dezelfde conclusie komt als de vertrekkende burgemeester LUc Winants en gouverneur Theo Bovens, namelijk dat Brunssum met Jo Palmen als wethouder een integriteitsrisico loopt. Leers zal dan voet bij stuk houden: "Als er een niet-integer bestuur is, kan ik niet meewerken. Dat is niet veroordelend, maar vaststellend. Als dat aan de orde is, moet je zeggen 'het spijt me'."

Om de tafelIn dat geval zal ook hij een beroep doen op de gemeenteraad om Palmen naar huis te sturen. Maar eerst neemt hij de tijd om met alle betrokkenen in gesprek te gaan. Leers wil met ieder raadslid individueel om de tafel.

Verder wil hij ervoor zorgen dat politici in Brunssum fatsoenlijk met elkaar gaan communiceren. "Het elkaar over de tafel trekken is onacceptabel. Tot slot wil ik mensen oproepen niet bij ieder meningsverschil te gaan procederen. Dit kost de gemeenschap handenvol geld. Dat appèl ga ik op de gemeenteraadsleden doen."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee