Maastrichtse op vlucht voor vuurzee Californië

© ANP

© Privé

© ANP

© ANP

© ANP

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

De Maastrichtse Renee van Even (29) heeft alleen haar dierbaarste spullen meegenomen op de vlucht voor de vuurzee die Californië sinds anderhalve week teistert. De enige weg van haar woning in Santa Barbara naar het veilige San Diego gaat dwars door het rampgebied. "Het voelt alsof je in een film zit. Overal waar je kijkt, brandt het."

Hanneke Drohm

Thomas Fire, zoals de gigantische brand wordt genoemd, heeft al meer dan 950 vierkante kilometer land rond de steden Ventura en Santa Barbara in as gelegd. Duizenden brandweerlieden zijn dag en nacht in touw om het vuur onder controle te krijgen en inmiddels zijn ruim 95.000 bewoners geëvacueerd.

ZiekRenee woont pas sinds april met haar Amerikaanse man Alec in Santa Barbara. "Wij wonen in het gebied dat vrijwillig geëvacueerd is. Je hoeft niet weg, maar blijven is eigenlijk geen optie. Alles is bedekt met een dikke laag as. Het zijn echt apocalyptische toestanden. De luchtkwaliteit is zo slecht dat iedereen ziek is. Zelf kreeg ik zo’n last van die vieze brandlucht, dat ik niet meer kon praten. Een raam open zetten of naar buiten gaan, is geen optie."

StrandhuisjeIn eerste instantie vlucht het stel voor het weekend richting noorden om letterlijk even op adem te komen. Maar hoewel ze tweehonderd kilometer verderop zitten, haalt de aswolk ze binnen één dag alweer in. Als de brand dan ook nog eens nadert tot op 7 kilometer van hun woning besluiten Renee en Alec rap thuis hun kostbaarste bezittingen op te halen en te vluchten naar een strandhuisje van familie in San Diego. "Heerlijk, eindelijk ontsnapt aan die vieze lucht", zegt Renee. "En aan de constante berichtenstroom op je telefoon, updates of je nu wel of niet moet vertrekken uit je huis. Toen we richting San Diego reden, zagen we overal waar we keken vuur. Op één plek was de brand op vijf meter van een huis gestopt."

WaardevolDagenlang is de Maastrichtse bang dat haar pas ingerichte huis in vlammen opgaat. "De voorspelling was dat heel Santa Barbara zou afbranden. Maar hoewel pas 25 procent van de brand onder controle is, is de kans minimaal dat er iets met ons huis gebeurt. Ach, als je in zo’n situatie je spullen moet pakken, kun je razendsnel beslissen of iets waardevol is of niet. Het zijn maar spullen, als je zelf maar in veiligheid bent."

BizarDe Maastrichtse noemt het bizar hoe rustig de Amerikanen zelf blijven onder de op vier na grootste natuurbrand in de geschiedenis van Californië. "Ze zijn het gewend, iedere zomer is er wel een brand. Als Nederlander weet je niet wat je overkomt. Honderden huizen zijn afgebrand, mensen worden opgevangen in leegstaande scholen en nog blijft iedereen kalm. Het vertrouwen in de brandweer is enorm. Iedereen steunt elkaar."

AdemenRenee en Alec hebben nog geen idee wanneer ze terug naar huis kunnen. "Waarschijnlijk moeten we nog zeker tot de kerst hier in San Diego blijven. Ik keer niet terug voordat ik weet dat ik thuis gewoon kan ademen. En dan zullen we dagen nodig hebben om die dikke aslaag op te ruimen." Of ze in Santa Barbara wil blijven wonen, weet Renee niet meer zo zeker. "In het begin was ik heel blij dat het hier bijna nooit regent. Maar het wordt steeds droger. De gouverneur zei al dat dit ‘het nieuwe normaal wordt’. Ik weet niet of ik dat wil, dat branden normaal zijn."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee