PVV woest: partij moet verduisterd geld Heemels terugbetalen

Print
PVV woest: partij moet verduisterd geld Heemels terugbetalen

Afbeelding: Jeroen Kuit

De PVV in Provinciale Staten moet de 178.000 euro aan fractiegeld die voormalig partijleider Michael Heemels heeft verduisterd, terugbetalen aan de provincie.

Op de eenmansfracties en de PVV zelf na, zijn alle partijen het daar over eens. Dat bleek vrijdag tijdens een debat over de grote fraudezaak waar Provinciale Staten begin vorig jaar mee werden geconfronteerd.

Tot aan 2023 zal er jaarlijks 24.000 tot 35.000 euro op de factiebijdrage (90.000 euro totaal) worden ingehouden.

Stemming
De PVV is woest over het besluit en weigerde halverwege nog langer deel te nemen aan het debat. Leden deden ook niet mee bij de stemming. Volgens fractievoorzitter Robert Housmans is dit een politieke afrekening. "Snijden in de bijdrage bemoeilijkt ons werk en dat komt partijen wel erg goed uit." Housmans twijfelt er aan of dit juridisch überhaupt wel mag en gaat dat laten toetsen.

De rechter besloot in oktober dat Heemels achttien maanden de cel in moet en het totaalbedrag moet terugbetalen aan de PVV. De fractie had gehoopt dat de provincie die claim zou overnemen. Niemand van de leden was verder op de hoogte van de fraude.  

Geen controle
Maar de coalitiepartijen en GroenLinks willen het geld zo snel mogelijk terug, van Heemels valt voorlopig weinig te verwachten. Ze verwijten het de PVV bovendien dat er blijkbaar jarenlang geen fatsoenlijke financiële controle is geweest. Bram Schaminee (SP): “Een partij is er zelf verantwoordelijk voor dat het geld rechtmatig besteed wordt. Als dat niet gebeurt, moet de fractie er ook zelf voor zorgen dat het terugkomt.” 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen