Bewegwijzering in en rond A2-tunnel verbeterd

Print
Bewegwijzering in en rond A2-tunnel verbeterd

Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

Wie dacht het Maastrichtse wegennet te kennen als zijn broekzak, werd na de opening van de A2-tunnel op 15 december 2016 met de neus op de feiten gedrukt. Niet dus.

Het zoeken van de juiste weg in de vier tunnelbuizen was ook voor lokalo’s in het begin een zoektocht. Vooral veroorzaakt door onduidelijke en verwarrende bewegwijzering.

Op de verkeersborden werd gerept van A2 en N2. De eerste als aanduiding voor de onderste twee tunnelbuizen voor doorgaand verkeer, de tweede - de bovenste onderdoorgangen - voor plaatselijk verkeer.

Verkeerd
In de tunnel zelf kwam bovendien nog een uitrit met nummer N278 voorbij, waarvan aanvankelijk geen mens begreep waar die heen ging. Naar het centrum via de Kennedybrug, maar dat stond er niet. Op borden stond wel Hasselt aangegeven. Gevolg was dat vrijwel elke automobilist wel een keer verkeerd reed.

Met name veel verkeer uit het noorden, uit de richtingen Eindhoven en Heerlen, moest wennen. Mede vanwege de nieuwe afrit Maastricht-Noord naar de Beatrixhaven, die ook verwarring stichtte.

Bekeken
Het werd allemaal uitvoerig bekeken door verkeerscentrales, projectbureau A2, Maastricht Bereikbaar, gemeente Maastricht en Steunpunt Gedrag van Rijkswaterstaat. Gezamenlijke conclusie na een jaar tunnelgebruik: de bewegwijzering kan duidelijker.

Begin 2018 komen er nieuwe borden, waarop de ontbrekende verwijzing naar het centrum van Maastricht - op meerdere plekken - prominent en eerder staat aangegeven op zowel de A2 als de A79. Ook de doorgaande route naar Luik (Liège) en Maastricht-Zuid wordt duidelijker vermeld. Volgens een verklaring van het A2-projectbureau vinden veel weggebruikers het moeilijk om zich te oriënteren op wegnummers met een N. Reden om in de bovenste tunnelbuizen Liège of Eindhoven toe te voegen. De uitritten 53 en 54 krijgen de aanduiding ‘Centrum’.

Bezoeker
De verfijning van de bewegwijzering moet vooral de bezoeker van buiten helpen de weg beter te vinden. De lokale en regionale weggebruikers zijn inmiddels aan de nieuwe situatie gewend.