'Hij kwam binnen met bebloed gezicht en had een mes in zijn handen'

Print
'Hij kwam binnen met bebloed gezicht en had een mes in zijn handen'

Afbeelding: Etienne Zegers

Voor de twee dodelijke steekpartijen in Maastricht wordt een 37-jarige Syriër verantwoordelijk gehouden. Hij zocht daarna zijn toevlucht in het Turks cultureel centrum.

"Hij was kalm en maakte een vermoeide, uitgeputte indruk. En hij was verward."

Bebloed gezicht
Bestuurslid Osman Öztürk van Turks cultureel centrum Tevhid aan de Weustenraadstraat in Maastricht beschrijft de binnenkomst van de 37-jarige Syrische verdachte, donderdagavond om half tien nadat hij even daarvoor een man in Malpertuis en een vrouw in Caberg had omgebracht met een mes. "Hij kwam binnen met bebloed gezicht en had een mes in zijn handen, dat hij bij binnenkomst in de hoek bij de tv legde, waarna hij kalm op een stoel bij het raam ging zitten."

Op dat moment waren er ongeveer dertig à veertig bezoekers. "Wij zijn namelijk geen moskee, maar een open lokaal waar iedereen elke avond tot elf uur welkom is."

Glaasje water
De bezoekers raakten niet in paniek maar verkeerden vooral in onzekerheid over de bedoelingen van de man. "Op dat moment wisten we nog niet wat er gebeurd was. We hebben geprobeerd hem kalm te houden met een glaasje water en papiertjes om zijn gezicht schoon te vegen. Tegelijkertijd hebben we direct het mes bij de tv weggepakt en de politie gebeld."

Öztürk zegt dat de verdachte geen vaste bezoeker van Tevhid was. "Hij schijnt hier een paar keer te zijn geweest. Ik zag hem dinsdag voor het eerst." Saillant detail is dat de 37-jarige inwoner van Maastricht op de avond van de moorden rond half zeven ook aanwezig was in Tevhid en het aan de stok kreeg met een andere bezoeker. "Dat liep uit op een handgemeen waarvan ook aangifte is gedaan."

Wildste verhalen
Öztürk vind het jammer dat meteen de wildste verhalen de ronde deden dat de verdachte met zijn steekpartijen in de ‘moskee’ begonnen zou zijn, dat er sprake was van een terreurdaad, dat er bij de arrestatie ’s avonds nog gewonden zouden zijn gevallen en dat er twee verdachten zouden zijn opgepakt. "Allemaal niet waar. Hij is hier gewoon binnengelopen omdat het licht nog brandde." Öztürk zegt ook de slachtoffers niet te kennen. "Wij kennen vooral de Turkse gemeenschap goed. De slachtoffers en de dader schijnen van Syrische afkomst te zijn."

Praat mee over Maastricht

Discussieer mee en volg het laatste nieuws over Maastricht via onze speciale Facebook groep.

> Neem een kijkje