Gemeente niet schuldig aan dood kapper uit Geleen

Print
Gemeente niet schuldig aan dood kapper uit Geleen

Afbeelding: iStock

Geleen - De dodelijke koolmonoxidevergiftiging van Jack Stein op 10 maart 2010 in Geleen is niet ontstaan door een wanprestatie van de pandeigenaar, de gemeente Sittard-Geleen.

Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch deze week bepaald in een civiele hoger beroepszaak. 

Koolmonoxidevergiftiging
Jack Stein overleed in 2010 op 62-jarige leeftijd in zijn woning boven zijn kapperszaak aan de Geleense Tunnelstraat. In eerste instantie werd uitgegaan van een natuurlijke dood, een dag later werd familie onwel in de kapsalon en bleek dat het om koolmonoxidevergiftiging ging. 

Gemeente
De kwestie kwam diverse keren in het nieuws omdat de nabestaanden vonden dat de gemeente Sittard- Geleen als eigenaar van het pand op grove wijze nalatig was geweest. Jack Stein zou herhaaldelijk bij de gemeente hebben geklaagd over problemen met zijn cv-ketel. Volgens de nabestaanden was de ketel onvoldoende onderhouden en niet tijdig vervangen. 

Ongeluk
Het OM seponeerde de zaak omdat sprake zou zijn van een ongeluk. Een verzoek van de nabestaanden om het strafrechtelijk onderzoek te heropenen werd afgewezen. Daarop begonnen zij een civiele zaak. De kantonrechter wees hun vorderingen af.

Niet schuldig
In hoger beroep lukte het hen vorig jaar bij het gerechtshof in Den Bosch vorig jaar om meer onderzoek af te dwingen naar de conclusies van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in 2010. Het hof concludeert nu uit de informatie van het NFI dat de koolmonoxidevergiftiging veroorzaakt is door een loshangende rookgasafvoerbuis van de cv-installatie. Volgens het hof is er echter geen aanleiding om aan te nemen dat die afvoerbuis is losgeraakt door een gebrekkige werking van de cv-installatie. 

3000 euro
De nabestaanden zijn veroordeeld tot het betalen van de kosten van het geding in hoger beroep die de gemeente Sittard-Geleen als tegenpartij heeft moeten maken, bijna 3000 euro.