Grote verschillen in rente bij kredietbanken

Print
Grote verschillen in rente bij kredietbanken

Afbeelding: iStock

De Kredietbank Limburg, waar 18 Limburgse gemeenten bij zijn aangesloten, berekent haar klanten een rentetarief uit de hoogst toegestane categorie.

Wie via zijn gemeente een sociale lening afsluit bij de Kredietbank Limburg, betaalt 12 procent rente. In andere delen van het land zijn er gemeenten die minder dan 5 procent rente vragen.

Die verschillen zijn opvallend groot, concludeert het consumentenprogramma Kassa van BNNVARA, dat de rentetarieven van de Nederlandse gemeenten op een rij heeft gezet.

Nijmegen
De twee noordelijkste gemeenten van Limburg, Mook en Middelaar en Gennep, zijn aangesloten bij de Gemeentelijke Kredietbank Nijmegen. Die vraagt 9,8 procent rente. De overige Limburgse gemeenten werken niet met een kredietbank of hebben geen antwoord gegeven op de vragen van Kassa.

Bij kredietbanken kunnen mensen voor een lening terecht, wanneer ze bij de reguliere banken worden afgewezen wegens te weinig inkomen of andere financiële problemen. 

Opmerkelijk
Kassa noemt de hoge rentes in sommige gemeenten opmerkelijk, juist omdat de leningen bedoeld zijn voor mensen die het moeilijk hebben en nergens anders terecht kunnen. De leningen die de Kredietbanken verstrekken zijn bedoeld voor bijvoorbeeld zorgkosten, het vervangen van een kapotte koelkast of het aflossen van schulden.

Verlaging
Eerder dit jaar bepleitte de gemeenteraad van Maastricht al een drastische verlaging van de rente bij de Kredietbank Limburg.

Bekijk het tarief in jouw gemeente bij Kassa.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen