VS stak miljoenen in geheim onderzoek naar ufo's

© AD/Thinkstock

Het ministerie van Defensie van de VS heeft bevestigd dat het jarenlang in stilte geld heeft gestoken in onderzoek naar ufo's. Het programma liep van 2007 tot 2012 in het Pentagon.

AD

Dat schrijft de New York Times.

VerstoptJaarlijks trok Defensie 22 miljoen dollar uit voor het onderzoek naar buitenaards leven, zo bevestigt het ministerie de berichten in de krant. De uitgaven stonden verstopt in de begroting, zo stelt The New York Times. Defensie heeft nooit eerder publiekelijk erkend dat er sprake was van een dergelijk programma.

KritischHet Advanced Aerospace Threat Identification Program kwam tot stand door toedoen van Harry Reid, die jarenlang de Democratische fractie in de Senaat leidde en een grote interesse in buitenaards leven heeft. De betrokken wetenschappers zijn altijd erg kritisch geweest op het programma en benadrukten dat onverklaarbare fenomenen niet noodzakelijk ook een bewijs zijn van buitenaards leven.

MultimiljardairHet merendeel van de 22 miljoen dollar die het programma jaarlijks kostte, ging naar Bigelow Aerospace, dat gevestigd is in Reids thuisstaat Nevada. Het bedrijf, dat nog steeds federale contracten heeft, ook met de Nasa, is eigendom van multimiljardair Robert Bigelow, die de NYT omschrijft als vriend van Reid.

De NYT schrijft dat de officier die het programma sinds 2007 leidde, Luis Elizondo, heeft verklaard dat het zelfs nog doorliep nadat de financiering was stopgezet in 2012. Betrokken medewerkers zouden naast hun dagelijkse taken doorgegaan zijn met het onderzoeken van ongewone fenomenen en verdachte voorwerpen. Elizondo verliet het Pentagon in oktober.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee