Afrit en tunnel A73 onder de loep na dodelijke rit spookrijder

© David Dunnaway

Rijkswaterstaat hoopt over enkele maanden klaar te zijn met eigen onderzoek naar het ongeluk met een spookrijder bij de Roertunnel in Roermond, waarbij op 19 november twee mensen het leven verloren.

Remco Koumans

Het onderzoek, dat Rijkswaterstaat samen met de politie uitvoert, richt zich op twee dingen. Zo wordt de plek waar de man tegen de rijrichting in de A73 is opgereden nader bestudeerd. "Als Rijkswaterstaat kijken we daarbij naar de weginrichting en of alles helder is voor de weggebruikers. Afhankelijk van wat daar de uitkomst van is, zou dat tot aanpassingen kunnen leiden", zo laat een woordvoerster van Rijkswaterstaat weten.

SignaalDaarnaast wordt de technische installatie van de tunnel onder de loep genomen. "In het wegdek van de tunnel zitten lussen die onder meer registreren of iemand tegen het verkeer in rijdt. Dan zou er een signaal in de controlekamer af moeten gaan. In de situatie op dat moment had het vanwege de snelheid waarop alles verliep aan de einduitkomst waarschijnlijk geen verschil gemaakt, maar we willen wel weten of alles gewerkt heeft zoals het zou moeten", aldus de woordvoerster.

Lees ook: Verslagen reacties op dood model Dominique (22) na crash met spookrijder

Twee dodenOp zondagavond 19 november reed een 26-jarige Poolse automobilst vanaf de afrit Maasbracht zo’n 9 kilometer tegen het verkeer in over de A73. Bij het uitkomen van de Roertunnel bij Roermond botste hij frontaal op de auto van de 22-jarige Dominique Lousberg. Zowel de spookrijder als Lousberg kwam daarbij om het leven.

Lees ook: Spookrijden: hoe kan dit toch steeds weer gebeuren?

BloedtestOf de Pool onder invloed was, zal nooit duidelijk worden omdat met de dood van de man ook de mogelijkheid verviel om zijn bloed te testen. Het onderzoek van Rijkswaterstaat kan enkele maanden duren.

Lees ook: Politie onderzoekt niet of er alcohol in het spel was bij drama Poolse spookrijder

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee