Kredietbank Limburg weigert rente te verlagen

Print
Kredietbank Limburg weigert rente te verlagen

Afbeelding: iStock

De Kredietbank Limburg hanteert een rente van 12 procent. Dat is veel, vindt een aantal gemeentenraden. Want de Kredietbank leent geld aan mensen die het niet breed hebben en nergens anders terecht kunnen.

Kredietbank Limburg (KBL) verlaagt de rente van 12 procent op sociale kredieten niet in 2018. Dit ondanks het dringend verzoek van de gemeenteraden van Sittard-Geleen en Maastricht om de tarieven drastisch omlaag te brengen. KBL verzorgt de verstrekking van sociale kredieten in 20 van de 33 Limburgse gemeenten.

Verder in problemen
Sittard-Geleen en Maastricht wijzen erop dat KBL er juist is voor mensen die nergens anders terecht kunnen. Vaak kloppen zij aan voor een krediet voor bijvoorbeeld het aflossen van een andere lening of het doen van noodzakelijke aanschaf zoals een koelkast of wasmachine. "De huidige tarieven brengen armlastige cliënten nog verder in de problemen", stelde PvdA Maastricht in juli nog. Ze kreeg daarbij unaniem bijval van alle partijen in de raad.

Grote verschillen
Bovendien wees de PvdA op de grote verschillen die er landelijk zijn in de rentetarieven. Gemeenten mogen maximaal 12 tot 14 procent vragen. Uit onderzoek van consumentenprogramma Kassa blijkt dat 132 gemeenten in Nederland dat maximaal rentetarief rekenen. Daar staat tegenover dat in 22 gemeenten een tarief van 0 tot 5 procent geldt. Het goedkoopst is Den Haag met een rente van 2,1 procent. In totaal deden 308 van de 388 Nederlandse gemeenten mee aan het onderzoek.

Risico
Ondanks de grote verschillen is de Kredietbank Limburg niet van plan de rente te verlagen. KBL-directeur Ruud van den Tillaar legt uit dat de kredietbank haar kosten niet kan betalen als de rente zakt. "Wij verdienen geen geld aan de sociale kredieten. De rentebaten steken we volledig in uitvoeringskosten en bijvoorbeeld het opvangen van kredieten die niet worden terugbetaald. We verlenen kredieten aan mensen die bij een gewone bank geen lening krijgen, omdat het risico te groot is dat ze niet terugbetalen. Wij nemen dat risico wel en dat brengt hoge kosten met zich mee."

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje