Kuipers houdt vertrouwen na horrordebuut voor ADO

Print
Kuipers houdt vertrouwen na horrordebuut voor ADO

Afbeelding: ANP

Nick Kuipers uit Maastricht beleefde voor ADO een horrordebuut in de eredivisie tegen PSV (3-0). "Ik raap hem wel weer op”, zegt trainer Alphons Groenendijk over de van MVV overgekomen verdediger.

Het bleek dus toch niet te kunnen, een speler zonder enige wedstrijdritme ineens opstellen in een duel met de koploper. Voor Kuipers eindigde zijn eredivisiedebuut tegen PSV in een nachtmerrie. De 25-jarige Maastrichtenaar speelde een negatieve hoofdrol bij de drie tegengoals en werd zo de schlemiel van de avond. 

Nood breekt wet
Toch stond Groenendijk een dag later nog altijd achter zijn beslissing om de geblesseerde Tom Beugelsdijk niet te vervangen door middenvelder Danny Bakker, die woensdag geen gelukkige wedstrijd speelde tegen Roda JC-spits Schahin, of de 19-jarige belofte Shaquille Pinas, maar door Kuipers. "Ik zou dezelfde keuze weer maken", zei de ADO-trainer. "Normaal doe je dit niet, maar nood breekt wet. De spoeling was wel erg dun."

Valse start
Als speler van MVV had Kuipers op 28 mei, in de play-offs tegen Roda JC, voor het laatst in een officiële wedstrijd in de basis gestaan. Omdat hij in dat duel rood kreeg, begon hij deze zomer bij zijn nieuwe club met een schorsing van drie duels. Een slepende liesblessure maakte zijn valse start in Den Haag vervolgens compleet. Toen Kuipers begin oktober in een oefenduel met Sparta weer kon spelen, viel hij meteen weer geblesseerd uit. Sindsdien kwam hij niet meer in actie, zelfs niet bij Jong ADO. 

Voor de leeuwen
Groenendijk kon zijn eindelijk fitte verdediger dan ook weinig verwijten. "Ik trek dit volledig naar mezelf. Nick is een speler met potentie. Hij is voor de leeuwen gegooid en heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Hij is er wel gaan staan, daar moet je respect voor hebben. Ik laat hem niet vallen." Dat liet Groenendijk in Eindhoven meteen al zien. Waar iedereen verwachtte dat Kuipers in de rust uit zijn lijden zou worden verlost, gaf zijn trainer hem de kans om zich te revancheren voor zijn dramatische eerste helft. 

Herpakken
Omdat verdere ongelukken uitbleven, was dat achteraf wél een gelukkige keuze. "Ik ben blij dat ik me redelijk heb kunnen herpakken en negentig minuten heb kunnen spelen", sprak Kuipers zichzelf na afloop moed in. "Opgeven is geen optie. Op zo’n debuut hoop je natuurlijk niet. Dit is niet leuk, maar we moeten verder."

Strafschop
Kuipers ging bij de snelle 1-0 en 2-0 van Luuk de Jong in de fout en veroorzaakte tot overmaat van ramp ook nog een strafschop toen hij Steven Bergwijn omver duwde. "Bij die eerste goal had ik er moeten zijn, maar was ik te laat", bekende hij. "De tweede was miscommunicatie en ziet er heel lullig uit. En bij die penalty was er volgens mij niet veel aan de hand. Dus ja, het is gewoon klote. Maar goed, dat is misschien de pech die je op dit moment hebt."

Pittige jaarafsluiter
Omdat ADO vrijdag alweer de pittige jaarafsluiter tegen PEC Zwolle wacht, zal de knop snel om moeten bij Kuipers. 
Als Wilfried Kanon en Beugelsdijk dan nog in de lappenmand zitten, is de kans immers groot dat Groenendijk opnieuw een beroep op de Limburger moet doen. Ook al omdat de zaterdag schutterende Thomas Meissner (twee keer geel) is geschorst. "Ik raap hem wel weer op", aldus Groenendijk zaterdagavond. "Nick is mentaal wel een sterke jongen."