Vrouwen boycotten presentatie misbruikrapport kerk

Print
Vrouwen boycotten presentatie misbruikrapport kerk

Foto ter illustratie Afbeelding: AD

Het Vrouwenplatform Kerkelijk Misbruik (VPKK) boycot de presentatie van het eindrapport van het Meldpunt Seksueel Misbruik Katholieke Kerk.

Het stuk wordt maandagmiddag in Utrecht gepresenteerd. De belangenorganisatie van vrouwelijke slachtoffers is boos, omdat alleen een vertegenwoordiger van de grootste slachtofferclub KLOKK tijdens de presentatie mag spreken. Dat terwijl er nog altijd ‘onopgeloste integriteitsvragen’ zijn rond KLOKK-voorzitter Guido Klabbers uit Nederweert-Eind, schrijft VPKK-voorzitster Annemie Knibbe.

Sluiting meldpunt
Volgens Knibbe heeft KLOKK soms op eigen houtje en tegen het belang van de slachtoffers in gehandeld. Zo stemde KLOKK in met sluiting van het meldpunt in 2014. Het vrouwenplatform wist die termijn via de rechter met een jaar te verlengen. Het Meldpunt Seksueel Misbruik Katholieke Kerk werd in 2011 opgericht nadat er een stroom aan meldingen kwam van misdragingen van broeders en priesters. Het misbruik had tientallen jaren daarvoor plaatsgevonden en was juridisch verjaard. Toch besloot de katholieke kerk slachtoffers tegemoet te komen en voor vele miljoenen euro’s aan schadevergoedingen uit te keren.

Het vrouwenplatform vraagt zich in een persbericht af wat er gaat gebeuren met nieuwe meldingen nu het meldpunt wordt ontmanteld. Knibbe pleit voor een onafhankelijk steunpunt met vertrouwenspersonen.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje