Grootste expo in Schunck ooit met Basquiat

Basquiats werk 'Untitled' op een tentoonstelling in Londen.© ANP

Het wordt de grootste tentoonstelling die Schunck ooit in huis haalde, met een budget van 6,5 ton. Vanaf 3 februari 2019 staan alle verdiepingen van het Heerlense cultuurhuis in het teken van Jean-Michel Basquiat (1960-1988), rebel en wonderkind uit de New Yorkse kunstscene.

Kim Noach

Van de 6,5 ton is inmiddels 3,5 ton ‘binnen’, meldt Schunck-directeur Kor Bonnema. De invulling van de resterende drie ton moet nog volgen, maar zo verzekerde Bonnema: "Dat gaat lukken.” Zo heeft de gemeente Heerlen ook toegezegd een deel van de kosten voor haar rekening te nemen.

Internationaal publiekMet de komst van de grote Basquiat expositie mikt Schunck op een internationaal publiek. Niet voor niets start de tentoonstelling vlak voor kunstbeurs Tefaf start. Basquiat zal van 3 februari tot 2 juni 2019 in Heerlen te vinden zijn. De expositie bestaat uit drie delen: de bestaande expositie uit Denver waarin de jaren 1979 en 1980 centraal staan, werken van de Times Square Show (New York City) uit 1980 en delen van de eerste solo-expositie die de kunstenaar in Nederland kreeg in de Rotterdamse Galerie Delta. Schunck is bovendien nog in onderhandeling met musea die werken van de kunstenaar in eigen collectie hebben. "Maar de te verzekeren waarde daarvan is enorm, dus dat zal niet eenvoudig zijn", zegt Bonnema.

MytheJean-Michel Basquiat wordt wereldwijd als een topper gezien van de kunstwereld. De mythe rondom zijn person is gigantisch, hij is de eerste Afro-Amerikaanse kunstenaar die wereldwijd beroemd werd en hij was een rebel met zelfdestructieve neigingen. Zo gebruikte hij veel drugs en overleed hij aan de gevolgen van een overdosis toen hij 28 jaar was. Liefhebbers die zijn werken willen kopen, moeten vaak diep in de buidel tasten, Basquiat is nog steeds een van de duurstbetaalde kunstenaars. “Geliefd en bewonderd door kunstenaars, liefhebbers en kenners wereldwijd, maar tegelijkertijd ook een van de grootste onbekenden bij het brede publiek” , weet Ter Haar. Basquiat was een van de eerste kunstenaars die vanuit de straatkunst startte met graffiti en in het New York van de jaren tachtig tot de absolute trendsetters hoorde in een kunstscene waarin ook Andy Warhol, Keith Haring en Madonna bij hoorden.