Ouders Ivana schakelen privédetective in

Print
Ouders Ivana schakelen privédetective in

Afbeelding: Facebook

De Maleisische politie houdt vol dat de dood van fotomodel Ivana Smit een ongeluk was. Alleen de uitkomst van een tweede autopsie lijkt daar nog verandering in te kunnen brengen. "Dit onderzoek is een doofpot en dat laten wij niet gebeuren. We hebben een privé-detective ingehuurd."

De kerstboom staat in volle glorie te stralen bij de familie Smit in Belgische Peer, net over de grens bij Eindhoven. "Ivana was dol op Kerstmis. Er ligt één cadeautje onder de boom. Voor Ivana. Als het was gegaan als vorig jaar, waren er nog tientallen pakjes voor Ivana gevolgd", zegt haar oom Fred Agenjo.

Thriller
Maar anderhalve week geleden kwam er een telefoontje. Ivana was gevallen van een balkon op 20 hoog in Kuala Lumpur waar ze werkte. Haar dood is het script van een thriller. Een bloedstollend mooi 18-jarige fotomodel valt na een nacht stappen naakt van een balkon op 20 hoog, waar ze een afterparty had met een Amerikaanse multimiljonair. ’s Middags wordt ze levenloos gevonden. De miljonair en zijn vrouw beweren dat ze niets gemerkt hebben van de val omdat ze sliepen. In Ivana’s bloed worden sporen van alcohol, cocaïne, xtc en amfetamine gevonden. "Uit de urinetesten van het Amerikaanse echtpaar blijkt dat zij ook die drugs hadden gebruikt. In Ivana’s bloed zat nóg een drug: ketamine, een rapedrug. Ze heeft gewoon zonder dat ze het wist een cocktail gekregen."

Onzeker
De familie Smit verdenkt de Amerikaan. Mogelijk heeft hij zich in de ochtenduren toen zijn vrouw even weg was, vergrepen aan het door drugs versufte meisje met de noodlottige val als gevolg. "Ivana stond graag in de belangstelling, maar ze zou zich nooit zomaar uitkleden, onzeker als ze was over haar kleine borsten." 48 getuigen zijn inmiddels gehoord, meldde de Maleisische politie gisteren en de voorlopige conclusie is dat Ivana’s dood een ongeluk was. Alle andere verhalen zijn speculatie, zegt de politie. Er wordt nog gewacht op de uitslag van een tweede autopsie.

Swingers
"Het is een doofpot," stelt oom Fred. Ivana’s ouders en broer Randy vlogen de dag naar haar dood naar Kuala Lumpur. Daar hoorden ze dat de 45-jarige Amerikaan en zijn vrouw bekend staan als ‘swingers’ en vaker seks hadden met jonge vrouwen. Ook zou er ruzie zijn gehoord vanuit het appartement. "We hadden een advocaat daar om toestemming te krijgen om een Nederlandse patholoog naar Ivana’s lichaam te laten kijken. Na een gesprek met de politiecommissaris draaide hij 180 graden. Opeens leek het wel of hij niet onze advocaat, maar de advocaat van de Amerikaan was. Hij moet zwaar onder druk zijn gezet door of de autoriteiten of door het netwerk van de Amerikaan. Vervolgens werd de familie zwaar geïntimideerd. Dan stonden er bij het hotel vier politieagenten ze aan te staren zonder een woord te wisselen. Karin, Ivana’s moeder, zat toen al dicht bij een zenuwinzinking en ze wilde meteen naar huis."

Lift
Ivana’s modellenwerk zat in de lift. Ze liep shows voor Chanel en lingeriemerk Triumph in Kuala Lumpur. Haar dood onder verdachte omstandigheden trekt internationale mediabelangstelling, van Australië tot in Zuid-Amerika. Ook figuren die geld ruiken, duiken op. Zo bood een Amerikaanse zelfverklaarde detective zijn diensten aan. Er was een Duitse onderzoeker die zich meldde. En ook Mark Williams-Thomas, een Brits oud-rechercheur en onderzoeksjournalist, klopte op de deur. "Hij is zeg maar de Engelse Peter R. de Vries. Hij heeft met vorige zaken in Azië laten zien dat hij resultaat boekt in landen met enorm veel bureaucratie en corruptie. Die moeten we hebben." Via crowdfundingsite doneeractie.nl probeert de familie geld bijeen te krijgen om hem in te huren, er is al zo’n 6.000 van de benodigde 18.000 euro binnen.

Ziekenhuis
Agenjo is alleen in het huis van de familie. Vader Marcel Smit is zojuist naar het ziekenhuis gebracht met een pijnlijke arm en pijn op de borst. "Laten we hopen dat het gewoon een paniekaanval is en niets met zijn hart." Door de woonkamer springt Skittles, het hondje van Ivana. Morgen had Ivana thuis moeten komen om kerst te vieren met haar familie. In januari had ze met Skittles terug willen vliegen naar Maleisië om er samen met haar nieuwe vriend een bestaan op te bouwen. Maar nu ligt ze al anderhalve week in een mortuarium in een ziekenhuis in Kuala Lumpur. De familie is gebroken, moeder Karin stortte in Maleisië al in. Vader Marcel nu. "Karin zei: ik zou alles geven wat ik bezit en de rest van mijn leven in een doos langs de Maas slapen als ik mijn dochter nog één keer zou kunnen zien." 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee