Linkse oppositie heeft moeite met subsidie stoel Leolux

Print
Linkse oppositie heeft moeite met subsidie stoel Leolux

Meubelfabriek Leolux in Venlo. Afbeelding: Google Streetview

De linkse oppositie in Provinciale Staten heeft er moeite mee dat er subsidie is verstrekt aan meubelproducent Leolux in Venlo.

Leolux wil eind 2018 een volledig Limburgse fauteuil op de markt brengen. Ontworpen door een designer uit deze provincie en gemaakt van materiaal van eigen bodem, waaronder Limburgs hout en huid van Limousinkoeien die bijvoorbeeld grazen op de Meinweg en in het Heuvelland. De provincie heeft daar onlangs 165.000 euro subsidie voor uitgetrokken, de helft van de totale kosten om de nieuwe leren stoel op de markt te brengen.

Vragen
Partij voor de Dieren en GroenLinks willen via schriftelijke vragen van het provinciebestuur weten waarom Leolux niet zelf voor de kosten kan opdraaien. Het bedrijf zal straks flink aan de stoel gaan verdienen. De partijen vragen zich verder af of het provinciebestuur hiermee niet de regels voor staatssteun overtreedt. Ook willen ze onderbouwd zien wat er volgens het college nou precies zo duurzaam en innovatief is aan de ‘Limburgstoel’. Tot slot vragen ze zich af of de provincie zelf straks ook exemplaren van het meubelstuk ontvangt.  

Initiatief
Gedeputeerde Twan Beurskens (VVD) zei eerder dat hij het een goed initiatief vindt dat de agrarische sector en kleine ontwerpers aan Leolux gekoppeld worden en er zo nieuwe verdienmodellen kunnen ontstaan.  

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje