Kerkrade wil kleine mijnschachten aanpakken

Print
Kerkrade wil kleine mijnschachten aanpakken

Begin dit jaar werd in Kerkrade al geboord naar historische mijnschachten. Afbeelding: ARCHIEFFOTO LUC LODDER

Kerkrade - Kerkrade wil haast maken met een onderzoek naar een vermoede historische mijnschacht in het stadsdeel Bleijerheide.

Mocht deze oude schacht worden gevonden, dan wil de gemeente de boel daar ook onmiddellijk saneren.

Mijnkaarten
In Kerkrade en met name Bleijerheide liggen vermoedelijk 59 historische mijnschachten. Ze zijn ingetekend op oude mijnkaarten, maar de exacte ligging is niet bekend. Ook is onbekend of alle ingetekende schachten ook echt bestaan hebben. Van sommige is het duidelijk, omdat ze met naam zijn ingetekend. Zo’n schachtje was gemiddeld twee bij twee meter breed en maximaal vijftig meter diep.

Minister
De toenmalig minister van Economische Zaken Henk Kamp kondigde in december 2016 in een brief aan de Tweede Kamer maatregelen aan tegen de effecten van de voormalige kolenwinning. Maximaal twaalf miljoen euro werd beschikbaar gesteld om 59 historische mijnschachten in Kerkrade op te sporen en indien mogelijk en nodig te saneren.

Heft in handen
Omdat provincie en Rijk geen haast maken, neemt Kerkrade nu zelf het heft in handen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen