Tom Dumoulin Limburgs sportman van het jaar

Print

Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

Tom Dumoulin is in Kerkrade maandagavond uitgeroepen tot Limburgs sportman van het jaar. De 27-jarige Maastrichtenaar won dit jaar de Giro d’Italia, de BinckBank Tour en het WK tijdrijden. Met zijn Giro-zege schreef de Limburger geschiedenis: nooit eerder won een Nederlandse man de Italiaanse rittenkoers.

Perschef Bennie Ceulen van wielerploeg Sunweb nam de prijs namens Dumoulin in ontvangst uit handen van oud-voetbaltrainer Sef Vergoossen.

Lees ook de column van Patrick Delait: 'Max, Tom, Lieke en Perr lieten ons genieten van unieke sportsprookjes'

De andere genomineerden waren Formule 1-coureur Max Verstappen en wielrenner Wout Poels. Verstappen won dit jaar twee Grote Prijzen, in Maleisië en Mexico. Poels was een groot deel van het jaar geblesseerd, maar in de Ronde van Polen won hij een bergrit. Daarna loodste hij kopman Chris Froome naar de Vuelta-zege, al moet de Brit vrezen voor een schorsing nadat er te veel salbutamol in zijn bloed werd gevonden. Alle drie de genomineerden waren niet aanwezig in het Parkstad Limburg Theater.

Lees ook: Iedereen ziet het: Dumoulin is geen normaal mens

Prijzen
Eerder op de avond werd Lieke Martens uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar.  Perr Schuurs ontving de prijs voor beste talent en Laura de Vaan werd verkozen tot beste sporter met een beperking.

De Limburgse sportprijzen, uitgereikt in het Parkstad Limburg Theater in Kerkrade, zijn een initiatief van de provincie Limburg. De verkiezingen worden voor de helft bepaald door de vakjury en voor de helft door het publiek. Stemmen kon tot 9 december. Bij gelijke stand weegt de stemming van de juryleden zwaarder. De jury bestaat onder meer uit Sharon Walraven, Sef Vergoossen en Jan Krekels en afgevaardigden van De Limburger, L1, Huis voor de Sport Limburg en Topsport Limburg.