'Max, Tom, Lieke en Perr lieten ons genieten van unieke sportsprookjes'

Print
'Max, Tom, Lieke en Perr lieten ons genieten van unieke sportsprookjes'

Afbeelding: Ermindo Armino

COLUMN - Met de Giro-zege van Tom Dumoulin, de GP-zeges van Max Verstappen en voetbalster Lieke Martens die de beste van de wereld werd, kleurde het sportjaar 2017 grotendeels Limburgs. Tijdens het Limburgse sportgala, maandagavond gehouden in Kerkrade, wierp Patrick Delait, chef sport van De Limburger in een gesproken column een aparte blik op deze prestaties.

Beste sportvrienden,

Het kan verkeren in de sport. In februari, niet eens een jaar geleden, zag het er nog naar uit dat Roda JC de Europese top zou gaan bestormen. De Russische geldschieter Aleksei Korotaev werd toen uitgerekend hier in Kerkrade, vlakbij om de hoek, voorgesteld als de Messias die Roda JC na een aantal magere jaren opnieuw kleur op de wangen zou gaan geven. Camera’s zoemden, fototoestellen klikten, verslaggevers tikten hun vingers blauw. Zelf zat ik voor mijn laptop waar ik met stijgende opwinding naar de persconferentie keek.

Naast Korotaev zaten Nicolas Anelka, een voormalige Franse voetbalvedette en toenmalig technisch directeur Ton Caanen, een zelfverklaarde vedette. Ik hing aan hun lippen en droomde weg bij de prachtige vergezichten die werden geschetst. Een Limburgse club die meedoet om de prijzen: datgene wat niet meer voor mogelijk werd gehouden, leek op die heerlijke vrijdag in februari plots binnen handbereik. Helaas.

Sprookjesbos
Niet veel later ontwaakte ik met het bericht dat de Russische geldschieter in Dubai was opgesloten vanwege het uitschrijven van  een ongedekte cheque. Hadden we ons toch weer laten beetnemen. Het Sprookjesbos ligt niet voor niets in Valkenburg en niet in Kerkrade. Van Korotaev en Anelka is daarna nog weinig vernomen, behalve dat er nog incidentele contacten zijn en een samenwerking met Roda niet helemaal van de baan is. Ton Caanen, die door Roda de laan werd uitgestuurd, lijkt helemaal van de aardbol verdwenen.

Lees verder onder de foto

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Zonder hem zal het de komende winter in elk geval een stuk rustiger worden op de transfermarkt. Van de ongeveer 107 spelers die door Caanen naar Kerkrade werden gehaald, wogen er 103 zo licht dat het leek alsof Ton hen, met zijn achtergrond als autoverkoper, bij NedCar achter de lopende band vandaan had geplukt. Stiekem had ik Korotaev, Anelka en Caanen al genomineerd voor de prijs: team van het jaar. Ik zag ze in gedachten hier al zitten in deze schouwburg, klaar om gelauwerd te worden als de bouwheren van het Nederlandse Chelsea. Een flamboyanter trio heeft het Limburgse voetbal nooit voortgebracht, een grotere flop ook niet.

Genotsmiddel
Genoeg over deze klucht. 2017 was het mooiste jaar in de Limburgse sportgeschiedenis. Sport als genotsmiddel. In het voorjaar tijdens de Giro konden we met zijn allen een lijntje Tom Dumoulin snuiven. Een heerlijke roze trip van drie weken, die slechts even werd verstoord door een bruin intermezzo in de koninginnenrit. Sinds ik Tom voor het oog van de televisiecamera’s langs de weg heb zien poepen, ken ik zelf geen enkele gêne meer als de nood hoog is. U heeft geluk dat ik vlak voor dit gala nog een grote boodschap heb  gedaan, zo niet was u hier live getuige geweest van de meest spraakmakende act in de geschiedenis van het Limburgse sportgala.

Heeft u dat ook dat u zich gaat identificeren met onze wereldtoppers? Dat u hun gedrag gaat kopiëren? Sinds Max Verstappen het zich permitteerde om na de GP van Amerika een jurylid verrot te schelden, ben ik mijn eigen taalgebruik ongemerkt ook gaan aanpassen. Nee, omdat ik geen mensen wil kwetsen, zal ik de woorden van Verstappen hier niet herhalen. Maar geloof me: als ik ’s avonds voor de spiegel sta en moet erkennen dat ik beroepsmatig weer eens te hard heb geoordeeld over onze sporters spreek ik mezelf tegenwoordig bestraffend toe: "Delait, je bent een idioot"’. Of ik gesel mezelf met nog minder vriendelijke dingen die u zelf mag invullen.

Heilig verklaard
Vóór Max zijn scheldkanonnade was ik milder voor mezelf. ‘Delait, je bent eigenlijk wel een toffe kerel, in tegenstelling tot een heleboel Limburgse vedetten zeg jij nooit af voor het Limburgse sportgala’. Sport als genotsmiddel. De GP-zeges van Max in Maleisië en Mexico brachten ons in hogere sferen. Max sierde de voorpagina’s, Max was alomtegenwoordig op de social media en op televisie. Ziggo Sport, de echte omroep Max, kreeg er geen genoeg van. Max werd heilig verklaard. Bij het minste beetje kritiek op Max klom de belangengroepering ‘kom-niet-aan-Max’ op de barricaden. 

Lees verder onder de foto

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Ik voorspel: Max wordt HET woord van 2018. Jumbo zal adverteren met vezelrijk Max-brood. Kenmerk: als je er twee sneden van eet produceer je minstens zoveel uitlaatgassen als de bolide van Max in één rondje. Zelfs Maxima zal voortaan alleen nog maar in het openbaar verschijnen in smaakvolle en stilistisch verantwoorde Red Bull-overalls en zich door journalisten amicaal laten aanspreken als Koningin ‘Max’. Max die op Prinsjesdag in een gouden koets met Renault-motor over het Binnenhof scheurt, ik zie het zomaar gebeuren.

Balletpasjes
En wat dacht u van Lieke? De balletpasjes en de dribbels waarmee ze op het EK in eigen land haar tegenstandsters degradeerde tot zoutpilaren, maakten ons zo stoned als een garnaal. Dat de helft van de opponenten een parodie op voetbal liet zien, deed er niet toe. Lieke Martens uit Nieuw-Bergen is de vrouwelijke Johan Cruijff. Al zie ik, als ik goed kijk, bij Lieke geen nadelen, alleen maar voordelen. Beste voetbalster van de wereld, getransfereerd naar het grote FC Barcelona: we like Lieke.

Genoten heb ik ook van de Schuursjes, mijn favoriete sportfamilie in Limburg. Authentieke mensen, geen kapsones en tot in elke vezel besmet met het topsportvirus. De VIP-kaarten voor Roland Garros en een Europees avondje Ajax zie ik graag tegemoet Demi en Perr. Alle gekheid op een stokje: topsport is voor een groot deel een genetische kwestie. Moeder natuur bepaalt of je in de wieg bent gelegd voor grote prestaties. En dan is er ook nog een omgeving die moet meewerken. Bij de familie Schuurs valt de gecompliceerde puzzel die topsport vaak is, wonderwel in elkaar.

Boeiende leven
Ik ben ook een fan van Maartje Paumen, over wie onlangs een biografie verscheen onder de titel ‘altijd tot het uiterste’. Eindeloos kan ik me verliezen in de Instagram-foto’s waarop Maartje ons laat meegenieten van haar boeiende leven. Maartje snelt van signeersessie naar signeersessie, beult zich tussendoor af in de sportschool, staat op het hockeyveld bij haar nieuwe club in Antwerpen of poseert vol overgave met haar vriendin. Niets doet zij half en daar moeten we blij mee zijn, al was het maar omdat een halve biografie van Maartje Paumen de lezer vol verwarring zou achterlaten.

Lees verder onder de foto

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Is het dan allemaal hosanna in sportprovincie Limburg? Nee, dat nu ook weer niet. Er circuleert in het grootste geheim een lijst van sporters en clubs die er in 2017 door allerlei omstandigheden weinig van hebben gebakken. Over hen had ik een aparte column kunnen schrijven, maar omdat ik mezelf dan weer voor rotte vis had moeten uitschelden, heb ik voor één keer over mijn hart gestreken. Hoort dat ook niet zo op een gala dat er vooral is om de sterren te eren?

Uniek
We mogen in Limburg verdomd blij zijn dat we op dit moment een paar uitzonderlijke talenten hebben rondlopen. Wereldtoppers die alles hebben meegekregen van moeder natuur, opgegroeid zijn in een omgeving die hen alle kansen heeft gegeven en begiftigd zijn met eerzucht, een ijzeren wil en een sterke persoonlijkheid, broodnodige ingrediënten om topprestaties te kunnen leveren. Max, Tom, Lieke en Perr lieten ons in 2017 genieten van unieke sportsprookjes. Zij wel, Aleksei niet.