De Beer wint tuchtzaak tegen NS-advocaat

© Roger Dohmen

De Raad van Discipline heeft advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek op de vingers getikt voor zijn rol in het onderzoek naar de omstreden aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer.

Paul Bots

Het kantoor is de huisadvocaat van de NS. Het maakte een rapport over malversaties bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. In het rapport werd onder meer beschreven hoe Veolia-directeur René de Beer werd weggekocht door de NS en bedrijfsgeheimen meenam.

OnderzoeksrapportDe Beer sleepte de advocaat voor de tuchtrechter omdat die zich niet aan de regels voor advocaten zou hebben gehouden. Zo werd het eerste voorlopige onderzoeksrapport van De Brauw al naar buiten gebracht voordat De Beer kon reageren op de aantijgingen. Ook al was de naam van De Beer in het stuk geanonimiseerd, de oplettende lezer kon meteen achterhalen dat hij bedoeld was. De Raad van Discipline in Amsterdam oordeelde maandag dat de advocaat op die punten inderdaad de fout in is gegaan.

TijdOok verwijt de Raad het advocatenkantoor dat drie andere directeuren, die samen met De Beer de schuld in de schoenen geschoven kregen voor het gerommel bij de Limburgse aanbesteding, pas op de laatste dag mochten reageren op het stuk. Ze hadden meer tijd moeten krijgen voor een reactie op de harde beschuldigingen, stelt Raad. Het advocatenkantoor had ook nooit akkoord mogen gaan met het openbaar maken van het tussenrapport door de NS, en had het tussenrapport ook niet door de advocaat aan het Openbaar Ministerie mogen worden overhandigd omdat het onderzoek nog niet was afgerond.

De Raad van Discipline vindt de gemaakte fouten ernstig genoeg om de huisadvocaat een officiële berisping te geven. Ook moet het kantoor opdraaien voor de gemaakte kosten in de tuchtrechtprocedure.

VervolgingHet onderzoek van De Brauw leidde uiteindelijk tot strafrechtelijke vervolging van vijf voormalige directeuren van de NS en NS-dochterbedrijven. Tegen voormalig president-directeur Timo Huges werd enkele weken geleden twaalf maanden cel geëist. Tegen De Beer acht maanden. In de strafrechtszaak wordt donderdag uitspraak gedaan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal