Weer banengroei in toerisme Maastricht

Print
Weer banengroei in toerisme Maastricht

Japanse toeristen bij de Helpoort in Maastricht. Afbeelding: Frits Widdershoven

Maastricht blijft positieve toeristische cijfers verzamelen. Het aantal verblijven groeide met acht procent, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van ZKA Consultants in opdracht van de gemeente. Met name het winkelaanbod wordt geprezen als beste van Nederland.

Na enkele jaren van stabilisatie groeide het aantal banen in de toerismebranche in Maastricht vorig jaar weer met 210. De sector is daarmee goed voor bijna negen procent van de werkgelegenheid.

Korte vakanties
De toename komt vooral op het conto van het verblijfstoerisme. Vorig jaar noteerden hotels, bed & breakfast-logementen en accommodaties voor korte vakanties samen 1,1 miljoen overnachtingen, een groei van acht procent. En de eerste kwartalen van dit jaar zette die trend door.

Het winkelaanbod krijgt van bezoekers een acht als rapportcijfer. Nog belangrijker: wie Maastricht bezoekt, geeft gemiddeld 49 euro uit, het hoogste bedrag van alle Nederlandse steden. Het aantal dagtoeristen bedroeg in 2016 2,36 miljoen, iets meer dan een jaar eerder. Dat neemt niet weg dat over een langere termijn gekeken de trend dalend is, net als in vrijwel alle andere populaire Nederlandse steden. Opmerkelijk: tot voor kort kwam een op vier Maastricht-bezoekers uit het buitenland. Inmiddels is dat een op drie. Dat heeft onder meer te maken met de groei van de Maastricht University, die steeds meer buitenlandse studenten trekt en in hun kielzog bezoekende ouders.

Verblijfsperiode
Punt van zorg is de verblijfsduur van Maastrichtbezoekers: gemiddeld 1,6 overnachtingen per persoon. Dat is iets onder het landelijk gemiddelde (1,7). De focus van de marketingmachines van stad en regio liggen al een aantal jaren op het verlengen van de verblijfsperiode. Daarvoor wordt ook de regio ingezet en niet louter stadsbezoek. Daarnaast moet het aanjagen van de zakelijke markt het aantal overnachtingen opkrikken.

Een investering van zo’n dertig miljoen euro in congres- en beurzencentrum MECC moet daarbij helpen. Meer congressen en het uitbouwen en vasthouden van de bedrijvigheid in stad en regio is het streven. Met name wordt veel verwacht van de Randwyckcampus voor gezondheidswetenschappen, die meer zakelijk toerisme moet genereren.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee