Moet de oud-directie van de NS de cel in?

Timo Huges© ANP

Een spannende dag voor de NS en vijf oud-directeuren van dat bedrijf en enkele dochterbedrijven. Donderdagmiddag doet de strafrechter in Den Bosch uitspraak in hun zaak.

Paul Bots

Voormalig president-directeur Timo Huges hoorde twaalf maanden onvoorwaardelijke celstraf tegen zich eisen. Collega-directeur Jeff Hoogesteger van NS-dochter Abellio Holding tien maanden en oud-directeur René de Beer van Veolia Limburg acht maanden. Ook de NS zelf verdient volgens justitie straf: een boete van drie miljoen euro werd geëist.

Lees ook: Omkoping op topniveau: dit zijn de hoofdrolspelers in de ov-fraudezaak

AanbestedingDe zaak gaat over de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. De NS wilde koste wat kost de opdracht met een waarde van twee miljard euro binnenslepen. Om dat te doen, werd directeur René de Beer van Veolia Limburg weggekocht. Omdat De Beer een concurrentiebeding had bij Veolia, werd hij via een schijnconstructie als adviseur door NS-dochter Qbuzz ingehuurd. Nog voor zijn overstap stuurde hij gegevens van Veolia naar zijn nieuwe werkgever. Volgens Justitie is er dan ook sprake van valsheid in geschrifte, het lekken van bedrijfsgeheimen en omkoping. Het feit dat het om directeuren gaat en omdat de NS een semi-staatsbedrijf is, zijn hoge straffen gerechtvaardigd denkt Justitie.

Lees ook: Schuld of onschuld? Zes dilemma’s in het NS-proces

Aangifte vervalstOf de rechter in die eisen meegaat, zal donderdag blijken. De tien advocaten van de in totaal zeven verdachten hebben tijdens de zeven zittingsdagen niet onverdienstelijk geprobeerd gehakt te maken van het verhaal van Justitie. Zo bleek dat een aangifte die Veolia deed, was vervalst door een Maastrichtse politieagente. De aangifte is cruciaal voor de vervolging voor het lekken van bedrijfsgeheimen. Ook wordt betwijfeld of de stukken die De Beer lekte eigenlijk wel geheim zijn. Heel veel gegevens werden sowieso door de provincie aan alle gegadigden voor de aanbesteding gestuurd.

Lees ook: Directeur raakte alles kwijt: ‘Ik dacht: je kunt beter voor de trein springen’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal