Moet de oud-directie van de NS de cel in?

Print
Moet de oud-directie van de NS de cel in?

Timo Huges Afbeelding: ANP

Een spannende dag voor de NS en vijf oud-directeuren van dat bedrijf en enkele dochterbedrijven. Donderdagmiddag doet de strafrechter in Den Bosch uitspraak in hun zaak.

Voormalig president-directeur Timo Huges hoorde twaalf maanden onvoorwaardelijke celstraf tegen zich eisen. Collega-directeur Jeff Hoogesteger van NS-dochter Abellio Holding tien maanden en oud-directeur René de Beer van Veolia Limburg acht maanden. Ook de NS zelf verdient volgens justitie straf: een boete van drie miljoen euro werd geëist.

Lees ook: Omkoping op topniveau: dit zijn de hoofdrolspelers in de ov-fraudezaak

Aanbesteding
De zaak gaat over de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. De NS wilde koste wat kost de opdracht met een waarde van twee miljard euro binnenslepen. Om dat te doen, werd directeur René de Beer van Veolia Limburg weggekocht. Omdat De Beer een concurrentiebeding had bij Veolia, werd hij via een schijnconstructie als adviseur door NS-dochter Qbuzz ingehuurd. Nog voor zijn overstap stuurde hij gegevens van Veolia naar zijn nieuwe werkgever. Volgens Justitie is er dan ook sprake van valsheid in geschrifte, het lekken van bedrijfsgeheimen en omkoping. Het feit dat het om directeuren gaat en omdat de NS een semi-staatsbedrijf is, zijn hoge straffen gerechtvaardigd denkt Justitie.

Lees ook: Schuld of onschuld? Zes dilemma’s in het NS-proces

Aangifte vervalst
Of de rechter in die eisen meegaat, zal donderdag blijken. De tien advocaten van de in totaal zeven verdachten hebben tijdens de zeven zittingsdagen niet onverdienstelijk geprobeerd gehakt te maken van het verhaal van Justitie. Zo bleek dat een aangifte die Veolia deed, was vervalst door een Maastrichtse politieagente. De aangifte is cruciaal voor de vervolging voor het lekken van bedrijfsgeheimen. Ook wordt betwijfeld of de stukken die De Beer lekte eigenlijk wel geheim zijn. Heel veel gegevens werden sowieso door de provincie aan alle gegadigden voor de aanbesteding gestuurd.

Lees ook: Directeur raakte alles kwijt: ‘Ik dacht: je kunt beter voor de trein springen’

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen