Vrijspraak voor iedereen in zaak aanbesteding ov Limburg

Oud Veolia-baas René de Beer met zijn advocaten bij de rechtbank.© ANP

Alle betrokken oud-directeuren van de NS en NS-dochterbedrijven zijn vrijgesproken voor valsheid in geschrifte, omkoping en het lekken van bedrijfsgeheimen. Ook de NS zelf krijgt geen straf.

Paul Bots

Volgens de rechtbank in Den Bosch is er geen bewijs van zowel de omkoping als de valsheid in geschrifte. Of er bedrijfsgeheimen zijn gelekt, daar laat de rechter zich niet over uit. De rechtbank verklaarde het openbaar ministerie niet-ontvankelijk op dit punt, mede omdat een politieagente in Maastricht een aangifte heeft vervalst.

De rechter begon de zitting donderdag meteen met zijn beslissing, omdat "de verdachten lang genoeg in onzekerheid hebben gezeten".

DomperDe uitspraak is een domper voor justitie. Zij eiste forse (cel-)straffen omdat het vertrouwen van burgers in contracten zou zijn aangetast, en omdat de NS als semi-overheidsbedrijf geen winst die via strafbare feiten is behaald in de staatskas mag storten.Justite wil nog niet reageren op de uitspraak.

Jeff Hoogesteger, de directeur van NS-dochter Abellio-Holding die eerder nog tien maanden celstraf tegen zich horde eisen, zegt blij te zijn dat er na twee jaar eindelijk duidelijkheid is in zijn zaak. Justitie verweet de NS dat het ‘moreel kompas’ defect was in het bedrijf. Hoogesteger: “Als ik deze uitspraak hoor, vraag ik me af hoe het met het kompas van het OM gaat.” Advocate Marleen Velthuis van NS-directeur Timo Huges (tegen wie twaalf maanden cel werd geëist) raadt het OM aan om vooral niet in hoger beroep te gaan. “Er is nu al veel schade aangericht. Die wordt dan alleen maar groter.”

AanbestedingDe zaak gaat over de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. De NS wilde koste wat kost de opdracht met een waarde van twee miljard euro binnenslepen. Om dat te doen, werd directeur René de Beer van Veolia Limburg weggekocht. Omdat De Beer een concurrentiebeding had bij Veolia, werd hij via een schijnconstructie als adviseur door NS-dochter Qbuzz ingehuurd. Nog voor zijn overstap stuurde hij gegevens van Veolia naar zijn nieuwe werkgever.

OpenbaarDe in totaal tien advocaten van de in totaal zeven verdachten bepleitten tijdens de zeven dagen durende rechtszaak al dat er helemaal geen geheimen zijn gelekt, en dat er helemaal geen sprake is van omkoping of valsheid in geschrifte. De Beer sloot een arbeidscontract met het bedrijfje PTRM dat hem vervolgens als adviseur verhuurde aan NS-dochter Qbuzz. Dat is ook werkelijk zo uitgevoerd, dus is er geen sprake van valsheid in geschrifte, concludeert de rechter.Dat geldt ook voor overeenkomsten tussen Qbuzz en PTRM, en tussen De Beer en Qbuzz. Van omkoping is geen sprake, stelt de rechter. De Beers nieuwe werkgever wist niet dat de oud-Veoliabaas bedrijfsgegevens mee zou nemen. Bij omkoping moet er sprake zijn van ‘voor wat, hoort wat’. Die afspraak moet ook vooraf zijn gemaakt. Daar is geen bewijs voor, stelt de rechter.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal