DENK doet alleen in Roermond aan verkiezingen mee

© John Peters

De partij DENK doet in Limburg alleen in Roermond mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Jule Peeters

Dat heeft Selami Coskun bekendgemaakt. De huidige Roermondse fractievoorzitter wordt voorgedragen als lijsttrekker, de leden zullen daar binnenkort over beslissen.

KandidatenDe partij heeft ook onderzocht of het in Maastricht en Venlo mogelijk is om deel te nemen. Uiteindelijk is het alleen in Roermond gelukt om voldoende geschikte kandidaten te vinden. DENK bestaat pas sinds 2015 en wil naar eigen zeggen nog niet te hard van stapel lopen bij de eerste deelname aan gemeenteraadsverkiezingen.

Coskun verwacht dat er ongeveer tien kandidaten op de lijst komen. Wie dat zijn, wordt begin volgend jaar bekendgemaakt. "Het is een multicultureel gezelschap van Turkse, Marokkaanse en Nederlandse afkomst. Het zijn allemaal jonge mensen, tussen de 20 en 35 jaar.” Op Coskun na heeft geen van hen ervaring in de gemeenteraad, wel zijn sommigen al op de achtergrond actief voor de huidige eenmansfractie. Op dit moment worden ze opgeleid via de zogeheten ‘Denk Academy’.

BesluitenOf partijvoorzitter en Kamerlid Selçuk Öztürk uit Roermond ook op de lijst komt of anderszins actief gaat zijn voor de Roermondse afdeling is nog niet duidelijk. "Daar is wel over gesproken”, zegt Coskun. "Maar de leden moeten daar straks over besluiten.” Öztürk was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

In Roermond wil DENK vooral de strijd aangaan met de rechtse partijen. Het stempel van one-issuepartij dat DENK heeft is niet terecht, vindt Coskun, "We zijn echt niet alleen maar bezig met racisme en discriminatie. We gaan ons bijvoorbeeld sterk maken voor een zorgopleiding op hbo-niveau en we willen dat mensen met een uitkering beperkt kunnen bijverdienen zonder gekort te worden.”

Drie zetelsCoskun denkt drie zetels te kunnen halen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen stemde 4 procent van de Roermondse kiezers op DENK. De afdeling is ontstaan nadat Coskun vorig jaar uit de PvdA stapte en onder de vlag van DENK verder ging.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee