Terreurgevaar hield hulp weg bij steekpartijen Maastricht

Politieonderzoek in de Botsaartstraat, na de fatale steekpartij.

Politieonderzoek in de Botsaartstraat, na de fatale steekpartij.© Nifoma

Ambulances mochten bij de twee dodelijke steekpartijen in Maastricht vorige week donderdag een tijdlang niet ter plekke komen, omdat er een terreurprotocol van kracht was.

Johan van de Beek en Claire van Dyck

De politie hield namelijk rekening met de mogelijkheid van een terroristische aanslag én de aanwezigheid van een tweede verdachte, omdat het signalement verschilde van dat van de aangehouden man.

Lees ook: Doodsangst in eigen huis: 'Kom snel, we worden vermoord'

InspectiePolitiechef Gery Veldhuis overweegt om de inspectie te vragen onderzoek in te stellen naar de werking van het protocol en het optreden van de politie. De situatie die avond was chaotisch vanwege drie verschillende plaatsen delict, Syrische slachtoffers - een man aan de Botsaartstraat en een vrouw aan de Joseph Postmesstraat overleden ter plekke - en de mogelijkheid van een tweede verdachte, zegt Veldhuis. Enkele politiemensen hebben eerste hulp verricht, de anderen waren bezig met opsporing.

NalatigheidFamilieleden van de overleden vrouw verwijten politie en GGD nalatigheid. Zij zeggen dat moeder en dochter ook pas na enige tijd eerste hulp kregen van politiemensen. Politie en GGD zeggen begrip te hebben voor de emoties van de familieleden, maar ze kunnen geen mededelingen doen over de overlevings- kansen van de vrouw indien de ambulance wel acuut ter plekke was geweest. De emoties liepen die avond hoog op, het tegengehouden ambulancepersoneel is ernstig bedreigd, zegt afdelingshoofd Ramona Cox. Aangifte wordt overwogen.

De verdachte, Osama I., was twee dagen vóór de steekpartij aangehouden op verdenking van mishandeling in een sportschool. Een dag later werd hij vrijgelaten nadat hij, op verzoek van de politie vanwege zorgen over zijn geestelijke gesteldheid, door een forensisch arts was bezocht. Volgens Veldhuis waren na dat bezoek geen gronden meer voor vasthouding. De GGD kan uit oogpunt van privacy niets zeggen over het oordeel van de arts.

MeldingRuim twee uur voor de steekpartij kreeg de politie een melding dat I. een man had mishandeld bij het Turks cultureel centrum Tevhid. Na de steekpartij liep I. hier gewond en met bebloed mes - kalm maar verward volgens een bestuurslid -binnen.

Begin van dit jaar werd I. verdacht van poging tot doodslag omdat hij op straat een man had neergestoken. De zaak kreeg geen gevolg omdat het slachtoffer ook schuld had. Justitie kan niet zeggen waarom niet beiden voor de rechter zijn gebracht en bekijkt het dossier opnieuw.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee