Inbrekers slaan het vaakst toe in Limburg

© iStock

Limburg blijkt geliefd bij inbrekers. In onze provincie krijgen verzekeraars de meeste claims na een bezoekje van een geveltoerist, zo blijkt uit de Risicomonitor Woninginbraken van het Verbond van Verzekeraars.

ANP

Limburg voert de lijst aan met elf claims per duizend huishoudens, gevolgd door Brabant (10,6). In Zeeland en Friesland (beide 5,1 claims per duizend huishoudens) wordt het minst ingebroken.

Als wordt gekeken naar de grotere steden is de kans op een inbraak is het grootst in Eindhoven, Breda en Almere. Het kleinst is de kans in Leiden en Amsterdam. Maastricht staat op die lijst op een 14e plek met 8 claims per duizend inwoners. Opvallend is dat er in de provinciehoofdstad een daling van bijna 25 procent ten opzichte van het jaar ervoor is te zien.

ToegenomenVerder blijkt uit de cijfers dat het totaal aantal woninginbraken voor het eerst in jaren is toegenomen. In 2015 werden bij de verzekeraars 61.000 claims ingediend, vorig jaar was dat gestegen naar bijna 64.000.

FeestdagenVolgens het verbond zijn de feestdagen populair bij inbrekers. Kerst vieren veel mensen ergens anders dan thuis en met oudjaar laten ze vaak de deur openstaan tijdens het vuurwerk afsteken. Dat leidt ertoe dat tijdens de feestdagen per dag rond de 350 inbraakclaims binnenkomen, tegen gemiddeld op een dag 175 inbraakclaims.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee