Definitief streep door park boven N280 Roermond

Een park bovenop het dak van een tunnel in de N280 als natuurlijke verbinding tussen outlet en Roermondse binnenstad

Een park bovenop het dak van een tunnel in de N280 als natuurlijke verbinding tussen outlet en Roermondse binnenstad © Stadslab, N280

Er staat definitief een streep door een park boven de N280 in Roermond. Er zitten te veel haken en ogen aan, zo blijkt uit onderzoek.

Gertie Driessen

De reconstructie van de N280 zou met een tunnel en daarop een park als verbinding tussen outlet en binnenstad dubbel zo duur worden: geen 56,8 miljoen maar 109,4 miljoen. Bovendien levert het vijf jaar vertraging op, omdat het bestemmingsplan moet worden aangepast en allerlei onderzoeken opnieuw moeten worden uitgevoerd.

LobbyTot die conclusie komt onderzoeksbureau Tauw, dat van de provincie opdracht kreeg alsnog de mogelijkheden te onderzoeken. Dat gebeurde op aandrang van bedenker van het plan architect Eric Brugman en twee Roermondse ondernemers die onder de noemer ‘Verbonden Stad’ een lobby voeren op sociale media.

BevestigdZij bestreden de eerdere conclusie uit een quick scan van gemeentelijke en provinciale ambtenaren, die nu alsnog bevestigd wordt door een onafhankelijk bureau. Volgens Tauw is het ontwerp zoals het Verbonden Stad voor ogen staat überhaupt niet mogelijk. Zo kunnen er bijvoorbeeld geen bomen in het park vanwege een te ondiepe deklaag. Een aangepaste versie kan technisch wel, maar wordt dus stukken duurder en zorgt voor veel vertraging.Twee keerEn voor twee keer overlast, want op verzoek van de initiatiefnemers heeft Tauw de aanleg in twee fasen onderzocht. Eerst de verdiepte aanleg van de N280 met twee viaducten (meerkosten 44,1 miljoen) en in fase twee volledige overdekking met park (kosten tussen de 5 en 8,5 miljoen).

NadelenBovendien heeft een N280 met verdiepte tunnelbak allerlei nadelen ten opzichte van het huidige ontwerp. Een greep uit het rapport: slechtere verkeersdoorstroming, meer kans op opstoppingen en verkeersinfarcten, verhoogde kans op hoogwater, meer kans op schade aan omgeving. De initiatiefnemers zijn vrijdagmiddag door gedeputeerde Eric Geurts geïnformeerd. Ook Provinciale Staten en de gemeenteraad van Roermond zijn op de hoogte gebracht.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee