Nieuwe politieke partij van jongeren in Maastricht

Maastrichtse jongeren in de politieke arena. V.l.n.r. Martin van Rooij, Alexander Lurvink, Neal Cowan en Rik Wagemans. 

Maastrichtse jongeren in de politieke arena. V.l.n.r. Martin van Rooij, Alexander Lurvink, Neal Cowan en Rik Wagemans. © Johannes Timmermans

Maastricht heeft een nieuwe politieke partij. M:OED (Maastricht: Open Eerlijk Democratisch) wil de politieke arena opschudden.

Sjors van Beek

Achter het initiatief zit een bonte verzameling jonge inwoners. Tussen de 20 en 35 jaar oud. Werkzaam als ambtenaar, bij de universiteit, in de creatieve sector of als ondernemer. Veelal hoogopgeleid, internationaal georiënteerd, met oog voor Maastricht als kennis- en cultuurstad. En te weinig gehoord in de gemeentelijke politiek, leggen de initiatiefnemers uit.

HelftOnder hen Rik Wagemans (30). "De groep inwoners jonger dan veertig is bijna de helft van de bevolking. En Maastricht heeft die mensen hard nodig. Ze moeten dus een stem krijgen”. Alexander Lurvink (29): "De grootste groeipotentie van Maastricht is de diversiteit van de jonge generatie. Pure verspilling als je dat niet gebruikt."

KritischDe jongeren vinden de huidige raad te weinig kritisch, met te weinig elan. De nieuwe partij wordt geen studentenpartij, verzekeren ze. Al kraken ze wel kritische noten over het klimaat voor studenten en net afgestudeerden in de Limburgse hoofdstad. Interessante nieuwe ideeën moeten niet worden tegengehouden door een ‘conservatief bureaucratisch beleid’.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee