Nieuwe politieke partij van jongeren in Maastricht

Print
Nieuwe politieke partij van jongeren in Maastricht

Maastrichtse jongeren in de politieke arena. V.l.n.r. Martin van Rooij, Alexander Lurvink, Neal Cowan en Rik Wagemans.  Afbeelding: Johannes Timmermans

Maastricht heeft een nieuwe politieke partij. M:OED (Maastricht: Open Eerlijk Democratisch) wil de politieke arena opschudden.

Achter het initiatief zit een bonte verzameling jonge inwoners. Tussen de 20 en 35 jaar oud. Werkzaam als ambtenaar, bij de universiteit, in de creatieve sector of als ondernemer. Veelal hoogopgeleid, internationaal georiënteerd, met oog voor Maastricht als kennis- en cultuurstad. En te weinig gehoord in de gemeentelijke politiek, leggen de initiatiefnemers uit.

Helft
Onder hen Rik Wagemans (30). "De groep inwoners jonger dan veertig is bijna de helft van de bevolking. En Maastricht heeft die mensen hard nodig. Ze moeten dus een stem krijgen”. Alexander Lurvink (29): "De grootste groeipotentie van Maastricht is de diversiteit van de jonge generatie. Pure verspilling als je dat niet gebruikt."

Kritisch
De jongeren vinden de huidige raad te weinig kritisch, met te weinig elan. De nieuwe partij wordt geen studentenpartij, verzekeren ze. Al kraken ze wel kritische noten over het klimaat voor studenten en net afgestudeerden in de Limburgse hoofdstad. Interessante nieuwe ideeën moeten niet worden tegengehouden door een ‘conservatief bureaucratisch beleid’.