Roermondse raad wil screening op goed gedrag

Archiefbeeld: Van Rey in de gemeenteraad van Roermond.

Archiefbeeld: Van Rey in de gemeenteraad van Roermond.© De Limburger

De LVR zal zich er niks van aantrekken, maar als de partij de motie naleeft die de Roermondse raad donderdag heeft aangenomen, moet Jos van Rey worden geschrapt van de kieslijst voor de verkiezingen in maart.

Gertie Driessen

Tenminste, als hij niet in cassatie gaat tegen het vonnis van het gerechtshof. Een raadsmeerderheid stemde in met de motie van Democraten Swalmen die partijen opriep personen op hun kandidatenlijsten een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te laten overleggen.

StrafbladZo'n verklaring, voor tal van beroepen al verplicht, moet aangevraagd worden bij Justis, de screeningsautoriteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Wie geen strafbaar feit heeft gepleegd dat relevant is voor de betreffende functie krijgt de verklaring zonder problemen. Raadsleden worden gescreend op het profiel voor politieke ambtsdragers. Een strafblad wegens corruptie als wethouder is in dat geval ongetwijfeld relevant.

Niet verplichtDe LVR stemde dan ook tegen de motie, evenals DENK en D66'er Wilbert Dekker die vond dat zo’n papiertje nog niks zegt over integriteit. Hoewel er in de discussie met geen woord werd gerept over Jos van Rey, staat vast dat hij - zonder de opschortende werking van een cassatie - geen VOG krijgt. In zo'n geval is het overigens aan de partij zelf om te bepalen of ze iemand toch op de kieslijst zet. Net zo goed als het de LVR - of welke partij dan ook - vrijstaat geen verklaring van kandidaten op de kieslijst te vragen. Een VOG is immers niet wettelijk verplicht voor raadsleden, al is burgemeester Rianne Donders ervan overtuigd dat zo'n verplichting niet lang meer op zich laat wachten. Sommige landelijke partijen hebben die overigens al ingevoerd voor hun leden.

Kosten vergoedOmdat het Roermondse college integriteit hoog in het vaandel heeft, is het bereid de kosten die met een VOG (40 euro) zijn gemoeid, voor rekening van de gemeente te laten komen. Daarvoor hebben B en W een kleine tienduizend euro vrijgemaakt. De LVR was van mening dat voor dit doel geen gemeenschapsgeld ingezet mag worden. Ben Peters vroeg zich af of het überhaupt wel mag. "Is dat geen schenking aan raadsleden?" Aangezien de meeste partijen hun kieslijsten al bekend hebben gemaakt, vond Dré Peters een VOG niet meer kunnen. "Stel dat er mensen van lijsten afgehaald worden. Dan breng je hen in de problemen. Want dan gaat de pers zoeken waarom die er niet meer op staan."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee