Ajax eindigt turbulente periode met overwinning op Willem II

© ANP Pro Shots

© ANP Pro Shots

thumbnail:
thumbnail:

De beoogde nieuwe trainer van Ajax Erik ten Hag begint zijn klus in Amsterdam na de winterstop met een achterstand van vijf punten op koploper PSV. De Amsterdammers wonnen met 3-1 van Willem II.

AD/Daniël Dwarswaard

De eerste wedstrijd na het ontslag van Marcel Keizer leek voor Ajax aanvankelijk op een gigantische deceptie uit te lopen toen Fran Sol vlak na rust 0-1 maakte. De Amsterdammers, die nog redelijk aan de wedstrijd begonnen, waren al voor dat doelpunt de kluts kwijt. Door het gedwongen vertrek van Keizer hing er een aparte sfeer in het stadion. Op de tribunes voelde je een bepaalde berusting die het dramatische seizoen van Ajax symboliseert.

KluivertMaar een uitermate fraai doelpunt van Justin Kluivert wekte het stadion weer tot leven. De linksbuiten krulde twintig minuten na rust de bal in de kruising. Ajax werd door de individuele klasse van Kluivert terug in de wedstrijd gebracht. Dat was voor de Braziliaan David Neres ook het sein om zich te laten gelden. Zijn fijne actie leverde Ajax de voorsprong op. Neres dolde zijn tegenstander, Dolberg koos perfect positie en tikte binnen.

HuntelaarInterim-trainer Michael Reiziger en zijn assistent Winston Bogarde hadden na het vertrek van Keizer allerminst ingegrepen. In vergelijking met de bekernederlaag tegen FC Twente was Ajax op één positie gewijzigd. Reiziger koos voor Klaas-Jan Huntelaar in plaats van Dolberg in de spits omwille van zijn ervaring na een roerige week. Vlak voor rust moest Dolberg alsnog de aan zijn knie geblesseerde Huntelaar vervangen. Tot opluchting van alles en iedereen bij Ajax scoorde hij dus.

Dat deed ook Neres zelf nog. De qua doelpunten en assists meest waardevolle speler van de eredivisie maakte die status in de slotfase nog maar eens waar door (wel in buitenspelpositie) te scoren.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee