Roda met kater aan kerstdis na forse nederlaag in De Kuip

Roda-speler Dijkhuizen wordt getroost door Feyenoorder Boëtius.

Roda-speler Dijkhuizen wordt getroost door Feyenoorder Boëtius.© ANP Pro Shots

© ANP Pro Shots

© ANP Pro Shots

thumbnail: Roda-speler Dijkhuizen wordt getroost door Feyenoorder Boëtius.
thumbnail:
thumbnail:

Een dramatische start in de Kuip is Roda op kerstavond niet meer te boven gekomen. De Kerkradenaren kwamen binnen vier minuten op een 2-0 achterstand, herstelden zich in een redelijke tweede helft, maar konden Feyenoord niet serieus verontrusten: 5-1.

Roel Wiche

De ploeg van coach Robert Molenaar sluit het jaar af op de laatste plaats en wacht in de resterende zestien wedstrijden een verbeten gevecht om te overleven in de eredivisie.

BeschamendDe start van Roda JC in de Kuip - ondanks het bizarre tijdstip vrijwel uitverkocht – was even dramatisch als beschamend. Al na 195 seconden stond Feyenoord op een 2-0 voorsprong via treffers van Jörgensen en Toornstra. De manier waarop de Kerkraadse defensie schutterde, was van pupillenniveau.

Het ontbreken van de ervaren aanvoerder Adil Auassar, die met een rugblessure was afgehaakt, was direct merkbaar. Het jonge centrale duo Werker/Ananou bleek, niet voor het eerst, veel te instabiel. Vooral Duits jeugdinternational Ananou, dit seizoen onherkenbaar, stapelde fout op fout.

Kat- en muisspelRoda was een speelbal van de regerend kampioen, al kreeg de Limburgse ploeg heel af en toe ook een kans. Zo schoot Rosheuvel van dichtbij naast. Maar de Rotterdammers waren veel dreigender. Jurjus voorkwam met de voet dat Feyenoord al na tien minuten voor de derde keer bingo had. Ook daarna zorgde de Roda-doelman ervoor dat de score niet in een alarmerend tempo opliep. Bij rust stond het zowaar slechts 2-0 in het kat- en muisspel tussen regerend kampioen en degradatiekandidaat.

GustafsonIn de tweede helft was de start van Roda veel scherper. Binnen vijf minuten kopte uitgerekend de huurling van Feyenoord, Gustafson, nieuwe hoop in de harten van de achttien Kerkraadse fans die de Kuip verkozen boven de nachtmis in het diepe zuiden: 2-1. Engels had zowaar de gelijkmaker op zijn schoen, maar mikte recht op doelman Jones. Niet veel later herstelde Feyenoord de status quo met het tweede doelpunt van Jörgensen: 3-1.

Penalty onthoudenRoda gaf niet op en zocht waar mogelijk de aanval. Rosheuvel werd in volle spurt gevloerd, maar scheidsrechter Kamphuis weigerde voor een strafschop te fluiten, tot woede van de Roda-spelers. Ook Feyenoord werd even later een penalty (hands Daryl Werker) onthouden. In de slotminuten kreeg invaller Vancamp nog een riante kans om het nog even spannend te maken, maar hij faalde. Berghuis zorgde er vervolgens met twee goals binnen twee minuten voor dat de eindscore toch nog hoog opliep voor Roda: 5-1.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee