Heerlen wil overweg vervangen door tunnel onder spoor

© iStock

Heerlen wil af van een overweg bij station De Kissel. Daarvoor in de plaats komt een tunnel onder het spoor.

Geertjan Claessens

Er zullen meer overwegen worden geschrapt.

VerbredenHeerlen grijpt de verdubbeling van het spoor op het traject Heerlen-Landgraaf aan om de spoorwegovergang aan de Glas Mij-Weg te laten vervallen. Auto's moeten in de toekomst omrijden via de Mijnspoorweg. Even verderop ligt een fietstunneltje onder het spoor. Dat wil de gemeente verbreden zodat het ook geschikt is voor auto's, maar niet voor vrachtwagens. Zo worden ook trucks geweerd uit de wijk MSP.

750 milleDe gemeente steekt 750 mille in de maatregelen, waaraan ook de provincie en Prorail bijdragen. Wat de totale kosten zijn, is onduidelijk omdat niet vaststaat hoe het project wordt uitgevoerd. Daarover gaan gemeente en provincie in maart overleggen met bewoners.

De maatregel past volgens wethouder Nico Aarts in het beleid van Prorail en NS om het aantal gelijkvloerse spoorwegovergangen terug te dringen. Daarom is de verwachting dat vaker overwegen zullen worden vervangen door tunnels of bruggen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee