'Letsel van overleden model Ivana Smit past niet bij val'

Print
'Letsel van overleden model Ivana Smit past niet bij val'

Afbeelding: Facebook

Geleen - Het letsel van het begin deze maand overleden Sittardse model Ivana Smit pas niet direct bij iemand die van grote hoogte is gevallen. Dat zegt forensisch patholoog Frank van de Goot na onderzoek op het lichaam.

"Wat ik heb gezien doet op zijn minst mijn wenkbrauwen fronsen. Ik krijg hier een heel naar gevoel bij'', aldus Van de Goot. "De voorlopige bevindingen geven genoeg aanleiding om uitgebreid aanvullend onderzoek in te stellen'', zegt de advocaat van de nabestaanden Sébas Diekstra.

Definitief
In dat vervolgonderzoek wordt onder meer gekeken naar mogelijke sporen van alcohol of drugs in het lichaam van de negentienjarige vrouw. Volgens Van de Goot worden begin volgend jaar de eerste definitieve uitslagen verwacht.

Val
Ivana Smit overleed op 7 december na een val van een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Zij was die nacht op bezoek bij een Amerikaans echtpaar. Wat er is gebeurd, is onduidelijk.

Naakt
De jonge vrouw zou na een avondje uit met een Amerikaans stel over de balustrade van een balkon op de 20ste verdieping zijn gevallen. Vervolgens belandde haar lichaam op een balkon op de 6de verdieping van hetzelfde gebouw aan de straat Jalan Dang Wangi. Lokale media melden dat toen de hulpdiensten haar vonden ze geheel naakt was. Ook zou ze onder invloed van alcohol zijn geweest

Drugs
De miljonair en zijn vrouw beweren dat ze niets gemerkt hebben van de val omdat ze sliepen. In Ivana’s bloed worden sporen van alcohol, cocaïne, xtc en amfetamine gevonden. "Uit de urinetesten van het Amerikaanse echtpaar blijkt dat zij ook die drugs hadden gebruikt. In Ivana’s bloed zat nóg een drug: ketamine, een rapedrug. Ze heeft gewoon zonder dat ze het wist een cocktail gekregen.’’ 

Doofpot
Smits ouders en broer vlogen na het ongeval direct naar Kuala Lumpur. Zij verdenken de Amerikaan en vrezen een 'doofpot'. 

Buitenlandse zaken
Na een week ontvluchtten de nabestaanden halsoverkop het Aziatische land. Terug in Nederland vroegen zij minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken om hulp bij het terughalen van het lichaam van Ivana naar Nederland en om druk te zetten op de Maleisische autoriteiten bij het doen van hun onderzoek. 

Nederland
Het lichaam van Smit kwam zaterdagochtend aan op Schiphol. Kort daarna begon forensisch patholoog Van de Goot aan een eerste onderzoek. 

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu