Bergense oppositiepartij Kern knalt uit elkaar

Print
Bergense oppositiepartij Kern knalt uit elkaar

Afbeelding: iStock

Rolf Krijnen en Peter Loermans verlaten de fractie van oppositiepartij Kern om als zelfstandige raadsleden verder te gaan. Daarmee verliest de partij twee van de huidige vijf zetels.

Volgens Krijnen sluimert er intern al langer een conflict binnen de fractie waarbij hij nadrukkelijk wijst naar fractievoorzitter Frans Camps. De crisis binnen Kern begon met de samenstelling van de kieslijst. "Ik kreeg te horen dat er mensen zijn die niet op de lijst wilden komen vanwege mijn optreden in de raad. Dat verhaal vond ik verrassend en voelde als een aanval in de rug. Aan het begin van deze raadsperiode hebben we immers duidelijke werkafspraken gemaakt en mijn rol ingevuld. Ik zou zeg maar het vervelende mannetje in de raad worden", zegt Krijnen.

Deadline
Daarbij werd ook duidelijk dat zowel Krijnen als Camps zichzelf als wethouder zagen. Krijnen trok zich naar eigen zeggen al terug als kandidaat waarbij hij met Loermans aangaf dat Camps in ieder geval niet geschikt zou zijn als wethouder. Om die patstelling te doorbreken stelden ze een ultimatum waarop Camps zich als kandidaat zou terugtrekken. Met het verstrijken van die deadline afgelopen weekeinde, stappen beide raadsleden dus uit de fractie.

In een reactie geeft Camps aan zich niet te herkennen in de verwijten. "Ik handel zeker niet uit eigen belang. Ik heb mij kandidaat gesteld voor een eventueel wethouderschap, maar zoals iedereen weet gaat daar nog heel wat aan vooraf. Ik hanteer inderdaad een andere stijl in politiek bedrijven als Rolf, ik ben meer van het harmoniemodel." 

Geen meerderheid
Kern sprak met de PK over de mogelijkheden voor een zakenkabinet waarmee Bergen uit de bestuurlijke impasse moest komen waarin de gemeente zit na het vertrekt van de enige twee wethouders en de val van de coalitie tussen CDA en PK. Met het vertrek van Krijnen en Loermans kan de combinatie Kern/PK echter niet meer rekenen op een meerderheid in de raadszaal. "Los van alle partijperikelen is het nu dus zaak te kijken hoe we de gemeente Bergen weer bestuurbaar krijgen", aldus Camps. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen