IS dreigt met aanslagen in België: 'Bedoeld om paniek te zaaien'

Print
IS dreigt met aanslagen in België: 'Bedoeld om paniek te zaaien'

Afbeelding: AFP

Islamitische Staat (IS) heeft dinsdag op sociale media nieuwe dreigementen geuit tegenover onder meer België. Dat zegt de Belgische arabist en jihad-kenner Pieter Van Ostaeyen. Het is niet voor het eerst dat IS dergelijke dreigementen de wereld in stuurt tijdens de feestdagen.

Het gaat om een serie van dreigementen en oproepen om aanslagen te plegen in verschillende landen, waaronder ook België. Verspreider van de dreigementen is ‘Nashir News Agency’, een traditionele spreekbuis van IS. Dat gebeurde via Telegram, een sociaal medium waar IS gebruik van maakt.

Niet de eerste keer
Het is niet voor het eerst dat de terreurorganisatie dreigementen lanceert. Meestal gebeurt dat rond de periode van christelijke of nationale feestdagen. "Bedoeling is om paniek te zaaien", aldus Van Ostaeyen.

Dat België opduikt in de berichten - naast de VS, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Canada, Australië en Italië - hoeft niet te verbazen, aldus de jihad-kenner. "Veel IS-strijders vertrokken uit ons land, er zijn de aanslagen geweest in Brussel en de voorbereidingen van Parijs. En ons land kent nog steeds heel wat IS-aanhangers."