Crisis in politiek Bergen duurt voort

Burgemeester Manon Pelzer.© De Limburger

Er heerst nog steeds politieke crisis in de gemeente Bergen. Burgemeester Manon Pelzer is na het vertrek van de beide wethouders, Lia Roefs en Antoon Splinter, als enige bestuurder achtergebleven.

Angela Janssens

Even leek het erop dat twee raadsfracties PK en Kern, samen goed voor een meerderheid van acht van de vijftien raadszetels, de boel vlot zouden trekken. Beide partijen zouden woensdag na kerst bijeen komen om knopen door te hakken. In het kerstweekeinde zijn echter twee van de vijf Kern-raadsleden, Rolf Krijnen en Peter Loermans, uit de partij gestapt. Intern geruzie over wie in de toekomst een mogelijke wethouderspost moet bekleden - en wie vooral ook niet – zijn daar de oorzaak van.

OverlegGevolg hiervan is, dat de fractie Kern nu nog maar drie zetels heeft. PK heeft er ook drie. Samen zijn dat er zes en dat is geen meerderheid. PK en Kern hebben woensdagmiddag weliswaar overlegd, maar er is geen witte rook, zeggen fractievoorzitters Frans Camps (Kern) en Jos Valckx (PK). Het CDA, nu met vijf zetels de grootse partij van Bergen, neemt nu het voortouw, zegt fractievoorzitter Jacob Knoops. Essentie daarvan, is dat er met alle partijen opnieuw overlegd gaat worden. Burgemeester Pelzer moet de kar in de tussentijd alleen blijven trekken. Ze heeft al met gouverneur Theo Boven afspraken gemaakt over welke zaken zij mag oppakken en welke politiek gevoelige dossiers ze als burgemeester moet laten liggen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal