Oekraïense vrachtwagenchauffeur reed Duitse politieagente mogelijk met opzet dood

Print
Oekraïense vrachtwagenchauffeur reed Duitse politieagente mogelijk met opzet dood

Afbeelding: ANP

Venlo - Het zware verkeersongeval woensdagavond in Duitsland, waarbij een trucker een politieagente doodreed en een ander zwaar verwondde, was mogelijk te wijten aan opzet.

Dat verklaart een woordvoerder van de politie in Düsseldorf. "Het valt niet uit te sluiten dat de trucker opzettelijk naar de vluchtstrook stuurde omdat hij niet aangehouden wilde worden."

Vangrail
De 48-jarige Oekraïense vrachtwagenchauffeur had tussen de acht en veertien glazen alcohol op, maakte de politie al eerder bekend. Langzaam maar zeker wordt de toedracht van het gebeurde duidelijker. De trucker werd woensdag rond 20.45 uur gesignaleerd op de A74 tussen het ziekenhuis in Venlo en de Duitse grens. Hij trok de aandacht omdat hij zeer langzaam reed én de vangrail had geraakt, aldus een Nederlandse politiewoordvoerder. De politie kreeg een melding rond 20.45 uur. Omdat de chauffeur al bijna in Duitsland was, werd die melding meteen doorgezet naar de Duitse collega’s.

Lees ook: Vrachtwagenchauffeur die politieagente doodreed was zwaar beschonken

Overleden

De Oekraïner reed tegen 21:00 uur op de A61 in op een Duitse politieauto die met zwaailicht langs de weg stond opgesteld. In die auto zaten drie politiemensen. Een 23-jarige agente overleed, de 48-jarige bestuurster verkeert nog in levensgevaar, zo meldt de Duitse politie. Een derde inzittende (22) raakte ook zwaargewond.

Nederlandse ooggetuige
Een Nederlandse vrachtwagen reed vanaf Venlo achter de Oekraïense trucker aan en zou later ooggetuige zijn van het fatale ongeval. Deze Nederlandse trucker wordt momenteel in Würzburg verhoord over zijn waarnemingen. Of de ter plekke aangehouden Oekraïense chauffeur voor een transportonderneming werkte of als zelfstandig ondernemer, is nog niet helder.

Misdrijf
In Duitsland is inmiddels, vanwege de mogelijke opzet, een zogeheten 'Ermittlungskommission' opgestart, een groep specialisten die zich verder verdiept in de toedracht van het ongeluk. "Dit betekent dat het niet langer wordt gezien als een verkeersongeval, maar als een mogelijk misdrijf", aldus de politie.

Het ongeval is hard aangekomen bij de Duitse politie in het hele land, blijkt uit reacties op Twitter. Steunbetuigingen voor de collega’s in Viersen stromen binnen. 'We treuren en zijn in gedachten bij de gewonde collega’s, de nabestaanden, vrienden en collega’s", twittert de politie Dortmund. De collega’s in Bremerhaven melden: "In dit jaargetijde en in deze situatie is het erg moeilijk de juiste woorden te vinden". Ook Nederlandse politiemensen betuigen hun medeleven.
 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen