Vanaf zaterdag wordt de krant overal in de provincie alleen nog onder de naam De Limburger bezorgd. Dat is geen grote ommezwaai of revolutie, eerder een evolutie. De Limburger is al jaren exact dezelfde krant als het Limburgs Dagblad, maar dan met een andere naam. Inhoudelijk verandert er dus niets. Om dat aan te tonen, ontvingen abonnees van het Limburgs Dagblad vrijdag eenmalig beide titels, met de vriendelijke uitdaging: zoek de verschillen.

Concurrenten
Vroeger waren het Limburgs Dagblad en De Limburger concurrenten. Daar kwam rond de eeuwwisseling een eind aan, toen Dagblad De Limburger werd overgenomen door De Telegraaf, die al eigenaar was van het Limburgs Dagblad. Sinds 2005 worden beide titels gemaakt door één redactie en is er inhoudelijk geen verschil meer.

De Belgische uitgever Mediahuis, die nu eigenaar is van de Limburgse kranten, vindt het om marketingtechnische redenen verstandig om niet langer twee dezelfde ballen in de lucht te houden, maar met één sterk merk door te gaan. En dat is De Limburger: de titel met de meeste lezers.

Bakermat
Wie met het opheffen van de titel Limburgs Dagblad een stuk historie van de oude mijnstreek verloren ziet gaan, kan zich troosten met het feit dat De Limburger hier nóg oudere wortels heeft. Heerlen is namelijk de bakermat van beide kranten. Al in 1845 verscheen in Heerlen De Limburger Koerier, de voorloper van De Limburger. Aanvankelijk als weekblad, later als dagblad. In 1901 verhuisde het dagblad naar Maastricht, waardoor in Heerlen ruimte ontstond voor een nieuwe krant, De Nieuwe Limburger Koerier, die indirect de voorloper was van het Limburgs Dagblad. In oktober 1918 zag de eerste uitgave van het Limburgsch Dagblad het levenslicht. Van toen af zou de krant - met een korte tussenpoos tijdens de Duitse bezetting - niet meer verdwijnen.

Jubileum
Maar vrijdag, op 99-jarige leeftijd, valt dan toch het doek voor de titel. Overigens wil de hoofdredactie volgend jaar het ivoren jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. In oktober 2018 zal de geboorte van het Limburgs Dagblad een eeuw eerder worden herdacht, en de kracht van de regionale journalistiek worden gevierd, belooft hoofdredacteur Bjorn Oostra. Meer wil hij nog niet verklappen. Wel is duidelijk: met het eeuwfeest in zicht verdwijnt weliswaar de naam, maar de krant leeft voort.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen