2017 was voor Limburg een uiterst bloederig jaar

© De Limburger

Het jaar 2017 gaat de boeken in als een van de meest gewelddadige in Limburg. Het aantal van vijftien moord- en doodslagen contrasteert enorm met de ‘slechts’ twee vorig jaar en de vijf in 2015.

Frans Dreissen

In de voorbije twintig jaar stond de teller in Limburg alleen in 2012 hoger. Toen vonden er negentien levensdelicten plaats.

Komen elkaar vaker tegenHet is een feit. Maar een duidelijke verklaring voor de forse stijging is er eigenlijk niet. "Je zou kunnen zeggen: de economie draait weer op volle toeren, we doen meer met z’n allen, komen elkaar meer tegen, dus ook meer doodslag”, zegt Eric Slot van de website Moordatlas.nl.

Het zwart jaar in Limburg past trouwens geheel in het landelijk beeld. Het aantal gevallen van moord- en doodslag is flink toegenomen: van 111 in 2016 naar 159 dit jaar. "Het aantal moorden gepleegd door een verward persoon is het hardst gestegen", weet Slot. "Het lijkt erop dat bijna één op de zes mensen om het leven is gebracht door iemand met een psychische stoornis."

De toenemende problemen met ‘verwarde personen’ is al jaren een bron van zorg. Als gevolg van bezuinigingen in de zorg, komen deze mensen eerder en vaker op straat.

Digitale tijdperkHet aantal gevallen van moord en doodslag daalde vele jaren achtereen gestaag. Een algemeen geaccepteerde oorzaak was het feit dat we in het digitale tijdperk minder buiten komen. Voor drugs bijvoorbeeld hoef je niet meer naar een achterbuurt, je bestelt online. De plotselinge gigantische stijging van dit jaar laat zich lastig verklaren.

Spraakmakende moordzaken dit jaar in Limburg waren vooral die op oma Rini Ansems (82) in Maastricht, op baby Fabian in Brunssum, op Kemal Zengin in Blerick, op een inwoner van Landgraaf na een woningoverval en op de Geleense eigenaar van een shisha-lounge.

Landelijke werden er tussen 1992 en 2016 4974 moorden gepleegd; gemiddeld 199 per jaar. Dat gemiddelde liep tussen 2002 en 2011 terug naar 185 en tussen 2012 en 2016 zelfs ‘maar’ 125. Dit jaar is dus weer een negatieve uitschieter.

Volgens de statistieken wordt grofweg 80 procent van de zaken opgelost.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee