Sociaal isolement vergroot kans op diabetes

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.© iStock

Het sociale netwerk van mensen met diabetes type 2, vooral mannen, is aanzienlijk kleiner dan dat van mensen zonder deze aandoening.

Hennie Jeuken

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht onder 3000 mensen in Maastricht/Heuvelland naar de oorzaken en gevolgen van diabetes type 2 (oftewel ouderdomssuiker).

Sociaal isolementDe uitkomsten van het onderzoek, die deze week zijn gepubliceerd, kunnen helpen in de strijd tegen de welvaartsziekte. Want als je mensen uit een sociaal isolement haalt, kan dat een bijdrage leveren aan het voorkomen van deze vorm van diabetes, aldus de onderzoekers.

AlleenNegen van de tien mensen met diabetes hebben het type 2. Onder andere overgewicht en weinig bewegen vergroten de kans op de aandoening. Mannen die alleen leven kampen vaker met deze vorm van suikerziekte dan alleenwonende vrouwen, zo blijkt uit de studie. "Blijkbaar verzorgen vrouwen die sociaal geïsoleerd zijn zichzelf gemiddeld beter dan mannen in een vergelijkbare situatie", aldus de onderzoekers.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee