Sociaal isolement vergroot kans op diabetes

Print
Sociaal isolement vergroot kans op diabetes

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Het sociale netwerk van mensen met diabetes type 2, vooral mannen, is aanzienlijk kleiner dan dat van mensen zonder deze aandoening.

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht onder 3000 mensen in Maastricht/Heuvelland naar de oorzaken en gevolgen van diabetes type 2 (oftewel ouderdomssuiker). 

Sociaal isolement
De uitkomsten van het onderzoek, die deze week zijn gepubliceerd, kunnen helpen in de strijd tegen de welvaartsziekte. Want als je mensen uit een sociaal isolement haalt, kan dat een bijdrage leveren aan het voorkomen van deze vorm van diabetes, aldus de onderzoekers. 

Alleen
Negen van de tien mensen met diabetes hebben het type 2. Onder andere overgewicht en weinig bewegen vergroten de kans op de aandoening. Mannen die alleen leven kampen vaker met deze vorm van suikerziekte dan alleenwonende vrouwen, zo blijkt uit de studie. "Blijkbaar verzorgen vrouwen die sociaal geïsoleerd zijn zichzelf gemiddeld beter dan mannen in een vergelijkbare situatie", aldus de onderzoekers. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen