MIJN VERHAAL 2017: Nierdonor is nu nierpatiënt

'Mijn actie is niet zinloos, ik heb met m’n nier iemand heel gelukkig gemaakt’.

'Mijn actie is niet zinloos, ik heb met m’n nier iemand heel gelukkig gemaakt’.© Laurens Eggen

2017 was voor onze redactie het jaar van kleine en grote nieuwsgebeurtenissen in de regio. Onze verslaggevers blikken terug op hún verhaal van het jaar. En geven u een kijkje in de achterkant van het nieuws.

Ron Buitenhuis

NIERDONATIEDe operatie mislukte en zo werd nierdonor Peter Keijsers (64) zelf nierpatiënt. Zijn huwelijk strandde, maar hij vond kracht in het boeddhisme en alles kreeg een onverwacht happy end. Voor mij hét verhaal van 2017.In januari van dit jaar stond oudtandarts Peter Keijsers, gedreven door boeddhistische waarden, een gezonde nier af aan een anonieme patiënt. Maar op de operatietafel bloedde Keijsers bijna dood en toen hij ontwaakte, bleek zijn overgebleven nier zwaar beschadigd. Inmiddels hangt hij zelf twee keer per week aan de dialyse. Gelukkig Je verwacht een man vol spijt, misschien zelfs wrok, maar tegenover me zit een opgewekte 60-plusser, die niemand iets verwijt, vol levensmoed is en uitkijkt naar 2018. Want hij staat hoog op de wachtlijst om een nieuwe nier te krijgen. "Als je zelf patiënt bent, besef je nog meer hoe belangrijk donors zijn. Mijn actie is dan ook niet zinloos geweest. Ik heb met mijn nier iemand heel gelukkig gemaakt." De motor achter zijn altruïstische daad was het boeddhisme en het mooie is dat het ook zijn redding was toen het misging. "Boeddhisme betekent loslaten, je overgeven aan het nu. Niet blijven hangen in verdriet, anders wordt het een trauma. Klinkt misschien raar, maar het hele gedoe met die nieren heeft me een enorme rust gegeven en nog meer waardering voor de kleine dingen in het leven." Toch kwam Keijsers er niet helemaal zonder kleerscheuren van af. De scheiding van zijn vrouw kwam in een stroomversnelling. "Ik had haar meer bij het hele proces moeten betrekken, beken ik met spijt. Ik zette eigenwijs mijn leven op het spel en daarmee ons leventje met een goed pensioen en mooie reizen."Keurslijf In 1996 vloog Keijsers voor het eerst naar Nepal om lokale tandartsen bij te scholen. Die reis veranderde zijn leven. Als bergwandelaar, als muzikant maar vooral als mens. Hij wierp het keurslijf van carrière maken van zich af, in het besef dat we in het Westen 'tijd consumeren, terwijl boeddhisten tijd inhaleren'. AntiheldKeijsers verkocht in 2008 zijn praktijk en stortte zich op zijn oude liefdes: reizen en muziek maken, vaak met de Nepalese gitarist Hari Maharjan. Zodra ik zijn donoractie heldhaftig noem, begint hij te sputteren. "Een donor is heel belangrijk, maar normaal gesproken hoef je daar zelf niet voor te lijden. Dan ben je dus geen held." Dat betekent dat er in Venlo nog een antiheld rondloopt. Naar aanleiding van Keijsers’ verhaal in De Limburger in februari, meldde zich een nieuwe altruïstische donor die zijn gezonde nier juist aan Peter wilde afstaan. Helaas matchten de weefselkenmerken niet, maar de man wordt nu donor van iemand anders. Daarmee stijgt ook voor Peter Keijsers de kans op een nieuwe nier in 2018. Dat heeft hij absoluut verdiend. Na het verhaal in De Limburger meldde zich een nieuwe altruïstische donor.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee