MIJN VERHAAL 2017: Aanslag op Ice, zoeken naar Senna

Ice en baasje Kim Bouten.

Ice en baasje Kim Bouten.© Annemiek Mommers

Ingrid Grönefeld met Senna.

Ingrid Grönefeld met Senna.© Familie Grönefeld

thumbnail: Ice en baasje Kim Bouten.
thumbnail: Ingrid Grönefeld met Senna.

2017 was voor onze redactie het jaar van kleine en grote nieuwsgebeurtenissen in de regio. Onze verslaggevers blikken terug op hún verhaal van het jaar. En geven u een kijkje in de achterkant van het nieuws.

John Verstraelen

HONDENLEEDIn een jaar waarin ik oog en oog zat met de broer en moeder van de meest beruchte bendeleider van Venlo, bij een politielint stond terwijl er aan de overkant van de stadsbrug geschoten werd, waren daar ook Senna en Ice.Senna en Ice, ja. Een bearded collie en een Amerikaanse stafford. Niet alleen de gijzeling van de moeder van de Bende van Venlo of de inzet van een arrestatieteam is nieuws. Sterker, als het lot van dieren in het geding komt, reageren we massaal. Op Facebook, via Twitter. Of het nou om gans Niels gaat, eenzaam bivakkerend op een rotonde of om een zwijn dat verzuipt in het kanaal.Neus ophalen En zo komen ook Senna, Ice en Niels in de krantenkolommen, bij Hart van Nederland of een ander programma. En mag - moet? - je als journalist niet alleen verhalen maken over crime of politiek, maar ook over zoekgeraakte of aan de dood ontsnapte blaffende viervoeters. Er was een tijd dat het journaille er de neus voor ophaalde.Dodelijk hapjeEven het geheugen opfrissen. Op 5 mei meldt Kim Bouten uit Kronenberg op Facebook dat haar negenjarig hondje Ice aan de dood is ontsnapt. Onverlaten hebben gehakt met spijkers op het hok gelegd. Ice vreet het dodelijke hapje op. Kim ontdekt het op tijd. Tijdens een twee uur durende operatie bij de dierenartsenpraktijk worden veertien spijkers uit maag en darmen van het hondje verwijderd. Honderden boze, verbijsterde, maar vooral meelevende reacties krijgt Kim. Via Facebook, app, Twitter. Hart van Nederland reist af naar Limburg. Op 18 mei plaatst Kim op Facebook foto’s van Ice. In het zonnetje. De hechtingen zijn eruit. Ice is weer de oude. Gelukkig.NachtmerrieSenna kom ik nog weleens tegen. Wandelend in Blerick met bazin Ingrid Grönefeld van trimsalon Happy Dog. Ook dat had anders kunnen zijn. In augustus, als Ingrid met man en kinderen op vakantie is, ontsnapt Senna uit een pension. Na een harde knal is het voor Senna rennen geblazen. Twee dagen is de vijfjarige collie spoorloos. De nachtmerrie van elke hondenbezitter. Vanaf hun vakantieadres zetten Ingrid en dochter Anouk de vermissing op Facebook. De noodkreet wordt duizenden keren gedeeld. De landelijke instantie ‘Waar is onze Angel?’ komt in actie. Wat volgt is een massale zoektocht door vele Venlonaren. Met een happy end in een bos net over de grens in Duitsland.MeelevenHad ik deze verhalen pakweg twintig jaar geleden opgeschreven? Ik denk het niet. Sowieso hadden we er als krant waarschijnlijk geen weet van gehad. Facebook, Twitter, het bestond niet. Natuurlijk hebben we altijd geprobeerd te berichten over wat er leeft. Maar meer dan ooit weten we wat er leeft. Met dank aan social media. Want we reageren met zijn allen overal op. Vaak ongenuanceerd, verhit. In het geval van Senna en Ice laten we vooral onze goede kant zien. Dan leven we mee. Zoeken we mee. En zo zullen we als nieuwsmedium bij een volgende massale speurtocht naar een verdwenen hond weer de vraag stellen: wie gaat ermee aan de slag?

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee