MIJN VERHAAL 2017: 'Een jaar lang word ik van alle kanten bestookt'

De hoofdrolspelers op 16 januari in het gemeentehuis van Landgraaf: de CDA-fractieleden Wim Haan, Gaston Huth en Sjaak Reumkens (v.l.n.r.).

De hoofdrolspelers op 16 januari in het gemeentehuis van Landgraaf: de CDA-fractieleden Wim Haan, Gaston Huth en Sjaak Reumkens (v.l.n.r.). © Marcel van Hoorn

2017 was voor onze redactie het jaar van kleine en grote nieuwsgebeurtenissen in de regio. Onze verslaggevers blikken terug op hún verhaal van het jaar. En geven u een kijkje in de achterkant van het nieuws.

Marcel de Veen

LANDGRAAF

Bijna een jaar geleden lijkt Landgraaf af te stevenen op een herindeling met Heerlen. Het loopt echter anders. De minister heeft - althans voorlopig - een stokje gestoken voor de omstreden fusie. Terugblik op een bewogen jaar.Je zit erbij, kijkt ernaar en gelooft je ogen niet. Dat gevoel bekruipt me maandag 16 januari 2017 rond middernacht. De gemeenteraad van Landgraaf moet eerder die avond de knoop doorhakken of ‘ja’ gezegd wordt tegen het fusievoorstel met Heerlen. Naar die herindeling heeft een meerderheid van het college én de gemeenteraad het hele jaar 2016 toegewerkt.PaleisrevolutieAls verslaggever van Landgraaf heb ik het herindelingsproces op de voet gevolgd en er tientallen artikelen over geschreven. Ik ben lange tijd overtuigd dat de fusie het gaat halen. Maar omdat het CDA zich uiteindelijk op 16 januari verzet tegen de herindeling, is er geen meerderheid in de raad. Wat volgt is een paleisrevolutie vier dagen later, die het proherindelingskamp de kop kost. Vanaf dat moment staat in de gemeente Landgraaf het verzet tegen de herindeling centraal. Ik moet wennen aan het compleet veranderde speelveld. Het blijkt echter weer een dankbare bron voor talloze nieuwsberichten, opinies, achtergronden en commentaren. Het aantal artikelen dit jaar over dit onderwerp is inmiddels de honderd gepasseerd. RolJe kunt het als verslaggever met dit beladen dossier, dat zó dicht bij de mensen staat, nooit bij iedereen goed doen. De hoofdredactionele lijn van de krant is pro herindeling, iets wat de voorstanders van zelfstandigheid mij persoonlijk aanrekenen. Ik kan nog zo vaak zeggen dat ik als ‘verslaggever’ een andere rol heb. Dat ik, in alle oprechtheid, objectief verslag doe van nieuwsgebeurtenissen die zich voordoen. BestooktDesondanks ben ik de kop van Jut. De man die vooringenomen is en het liefste één grote gemeente Parkstad ziet. Ook op sociale media krijg ik de wind van voren. Een jaar lang word ik van alle kanten bestookt met appjes, telefoontjes en mails die me een bepaalde richting uit proberen te duwen. Dat spoort me aan tot nog meer zorgvuldigheid. Soms betrap ik mezelf erop dat ik in artikelen voor- en tegenstanders van de herindeling precies evenveel regels gun. Om de schijn van partijdigheid te voorkomen.Discussie Ook in het gemeentehuis leidt de berichtgeving in de krant tot veel discussie. Het gaat uiteindelijk zo ver dat de hoofdredacteur door het college in het gemeentehuis wordt uitgenodigd om eens te komen praten over de verslaggeving rond de herindeling. Op dat moment is bekend dat de minister (voorlopig) een stokje steekt voor de herindeling Landgraaf- Heerlen. Maar het thema is ongetwijfeld nog niet van tafel. Als verslaggever van de gemeente Landgraaf ligt ook in 2018 een uitdaging te wachten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee