Korte lontjes met de feestdagen: dit doe je ertegen

© Mark Reijntjens

Het moet en zal gezellig zijn thuis, zo met de feestdagen. Maar dat is het in veel relaties niet. Hoe komt dat? En hoe kan het beter?

AD/Jeroen Schmale

Tweede Kerstdag, in een parkeergarage:Hij vindt van alles in zijn diepe broekzakken; sleutels, boodschappenlijstjes, roze Fruittella-papiertjes, maar niet het muntgeld waarnaar hij graait. Hij raakt geïrriteerd en dan biecht zij, achter uitpuilende tassen met kerstcadeau's, ook nog beschroomd op dat ze 'die ene wijn nog even moeten halen'.

Hij kan zich nu niet langer inhouden. "De wijn? Die heb je zaterdag toch al gehaald? Nee? Wat heb je dan de hele middag gedaan? Straks staan je ouders voor de deur en weet je wat, het is nog één grote zooi thuis. Het hele aanrecht staat vol, ik sta al dagen in de keuken, het enige wat jij moest regelen, was de wijn. En dat heb je dus niet gedaan. Eén ding! En je doet het gewoon niet. Jij bent echt ongelooflijk."

PiekenElk jaar kent het aantal aangevraagde echtscheidingen twee pieken: na de zomervakantie en direct na de feestdagen. En o ja, in voornamelijk zuid-Nederland ook nog na carnaval. Dit blijkt uit cijfers van de branchevereniging voor familierechtadvocaten en dat beeld bevestigt de Sittardse scheidingsadvocaat Ron Cohen.

"Het is elk jaar hetzelfde. In december kom ik eindelijk aan het verwerken van de bestaande dossiers toe, er komen vrijwel geen nieuwe zaken bij. Maar op 2 januari rinkelt om 9:00 uur de telefoon, met een echtpaar dat tijdens de feestdagen besloten heeft uit elkaar te gaan. En dat houdt daarna niet meer op."

"Dat gaat hier niet heel erg anders," vult relatietherapeut Klaske de Vries aan. "Tijdens de feestdagen besluiten een hoop stellen dat ze hulp nodig hebben. Maar vóór kerst krijg ik nauwelijks nieuwe cliënten."

SluimerendCohen ziet de feestdagen, de vrije dagen die grotendeels in gezinsverband en familiekring worden doorgebracht als katalysator voor al langer sluimerende problemen. De Vries gaat daar deels in mee, want stelt: "Met onze drukke levens kunnen we normaal gesproken best goed om de relatieproblemen heen: kinderen moeten naar de crèche, of naar school, we hebben ons werk - blik op oneindig en gaan. Maar in tijden van ontspanning wordt zichtbaar wat er allemaal om ons heen ligt, aan spanningen en miscommunicatie. En ja, dan explodeert de boel."

PijnMaar het knalt niet alleen door de vrije dagen, betoogt De Vries. "We hebben allemaal dromen, plaatjes in ons hoofd over hoe onze relaties moeten zijn. En zeker over vakanties en de feestdagen hebben we romantische, pijnloze voorstellingen. Allemaal, collectief. Maar die plaatjes zijn vrijwel nooit de realiteit. En wij kunnen erg slecht met de realiteit omgaan. We willen geen pijn, we willen alleen maar liefde. Maar zo werkt het niet."

Tweede Kerstdag, bij de glasbak:Een stel maakt een wandeling in het park. Zij begint over een opmerking die hij een avond eerder, aan de dis bij zijn ouders, maakte over haar. "Het zit me niet lekker dat je zo over me praat," zegt ze. Hij onderbreekt haar: "Weet je wat mij niet lekker zit..." Een tirade van twee kanten volgt. Op de terugweg tien minuten later staan ze nog tegen elkaar te schreeuwen, midden in het park. Andere wandelaars kijken hen verschrikt aan. Zij kijken alleen naar elkaar, hun ogen vol haat.

RustKlaske de Vries adviseert: "Rust eerst eens een beetje uit voordat je een moeilijk gesprek aangaat. Heb je op je tandvlees je vrije dagen gehaald, ben je oververmoeid? Wacht dan even met zulke gesprekken, want het gaat geheid mis. Als we overwerkt zijn, zeggen we vaak dingen die we niet menen. Probeer wat de ander zegt niet te persoonlijk te nemen. En maak kwaliteitstijd voor elkaar. Niet samen voor de televisie hangen, maar elkaar echt in de ogen kijken en zien hoe de ander er ook alweer uitzag. Maar het belangrijkste: rust uit! Echt, het werkt."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee