MIJN VERHAAL 2017: Alles is door het vuur verzwolgen, 'maar het is maar een huis met spullen'

Herman Gelissen enkele uren na de brand.

Herman Gelissen enkele uren na de brand.© Armindo Armino

2017 was voor onze redactie het jaar van kleine en grote nieuwsgebeurtenissen in de regio. Onze verslaggevers blikken terug op hún verhaal van het jaar. En geven u een kijkje in de achterkant van het nieuws.

Eric van Dorst

WONINGBRANDIn de brand uit de brand. Rond middernacht op 18 oktober ging het huis van Herman en Maria Gelissen in vlammen op. Ze bleven ongedeerd, net als zoon Paul en parkiet Koekie. Het gezin is weer onder de pannen, dankbaar voor de hulp van velen en vol goede moed.Veel korter kun je niet op de ellende van een ander komen te zitten. Luttele uren nadat zijn door hemzelf gebouwde woning in Stein volledig is afgebrand, vertelt Herman Gelissen op een bankje bij de overburen honderduit over de horrornacht die hij heeft doorgemaakt.TraumatischMet zijn vrouw Maria en zoon Paul is hij ternauwernood maar ongedeerd uit de vlammenzee gekomen. Net als de hem zo dierbare halsbandparkiet Koekie, die Herman zojuist via een ladder bij de smeulende resten op de binnenplaats heeft weggehaald. Mensen hebben na een traumatische ervaring wel iets anders aan hun hoofd dan media te woord te staan, als ze daar al toe in staat zijn. Heel begrijpelijk. Deze woensdagochtend gebeurt er echter iets onverwachts. Met vuile handen en kleding die nog sterk naar brand ruiken doet Herman in alle rust zijn verhaal. Hij toont emoties maar is vooral rustig en rationeel. Wat me het meest verbaast is zijn positieve instelling, daags erna uitgedrukt in de krantenkop 'Herman wil er weer het beste van gaan maken'. VerzwolgenNatuurlijk is alles wat hij heeft gehad door het vuur verzwolgen, behalve de buiten geparkeerde auto. "Het is maar een huis met spullen", zegt Herman relativerend. Zijn horizon wordt immers nog steeds gekleurd door Maria, Paul en Koekie. Dankbaar neemt hij van twee lieve buurmeisjes broodjes en koekjes in ontvangst.HartverwarmendDat is nog maar het begin van alle medeleven dat het gezin ten deel zal vallen. "We zijn met de neus in de boter gevallen", zegt Maria tien weken na de voor have en goed fatale gebeurtenis. Vlak bij hun vertrouwde woonstek heeft het gezin van een middenstander een te koop staande tussenwoning kunnen huren. De kamer is knus ingericht. "De eetkamerstoelen en de tv hebben we gekocht, alle andere spullen hebben we gekregen. Van familie en vrienden maar ook van onbekenden. Dat was echt hartverwarmend", vertelt Maria, terwijl Herman met griep in bed ligt.Ze willen snel op dezelfde plek hun huis herbouwen, boven de eettafel hangt al de bouwtekening. Een vergunning aanvragen en een aannemer zoeken kan pas als de verzekering het dossier heeft afgerond. Voor de inboedel is dat al gebeurd, al zijn de verbrande foto’s en video-opnamen van hun privéleven onvervangbaar. "Dat is niet in geld uit te drukken, heb ik op de formulieren gezet."

SchoolvoorbeeldKort na publicatie van het artikel stuurt een lezer uit Maastricht de krant een reactie: ‘Hier zijn beeld en woord, actualiteit en tijdloosheid, lief en leed, lach en traan prachtig in balans. Een schoolvoorbeeld van een positief verwoord journalistiek bericht/verhaal’.Aan het eind van 2017 geef ik de credits graag door aan een Steins gezin dat er in 2018 vast weer het beste van gaat maken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee