MIJN VERHAAL 2017: Fipronilcrisis leidt tot slapeloze nachten

Print
MIJN VERHAAL 2017: Fipronilcrisis leidt tot slapeloze nachten

Het doden van gezonde dieren leverde stress, een financiële strop en slapeloze nachten op.  Afbeelding: ANP

Venray / Hunsel - 2017 was voor onze redactie het jaar van kleine en grote nieuwsgebeurtenissen in de regio. Onze verslaggevers blikken terug op hún verhaal van het jaar. En geven u een kijkje in de achterkant van het nieuws.

FIPRONIL

Een stuk of tien Limburgse pluimveehouders kregen dit jaar ook te maken met de fipronilcrisis. Naast het financiële verlies van soms vele tonnen kregen getroffen agrariërs ook te maken met stress en slapeloze nachten.

Zeg eens eerlijk, wat was uw eerste gedachte toen u tijdens het kerstontbijt een eitje at? Ik vermoed dat de gedachten niet in de eerste plaats naar de fipronilcrisis uitgingen.

Dat gold evenmin voor deze verslaggever, al heeft de kwestie met de met fipronil besmette eieren me het afgelopen jaar wel regelmatig beziggehouden. Dat komt waarschijnlijk omdat er zoveel kanten aan zitten. Het raakt aan voedselveiligheid, dierenwelzijn, menselijk drama, export, de productie van ons dagelijks eten, de rol van de overheid daarin.

'Ruien of ruimen'
Woorden van getroffen pluimveehouders die aan de krant hun verhaal vertelden, maakten diepe indruk. De pluimveehouders leefden maandenlang tussen hoop en vrees. Ze worstelden met vragen over hoe ze de fipronil uit de stallen en eieren moesten krijgen. De kreet ‘ruien of ruimen’ vatte in het kort de te kiezen methodes samen. Of de dieren via een dieet en ruien fipronilvrij krijgen of de dieren ruimen en de stallen schoonmaken.

Beide methodes zadelden de boeren met dilemma’s en psychische spanningen op. De beslissing om gezonde dieren, die soms nog maar halverwege hun productieve leven zaten te doden, leverde behalve een financiële strop ook stress en slapeloze nachten op.

Psychische nood
De agrariërs die besloten tot ruimen, gaven aan dat ze moeite hadden met het doden van gezonde dieren. De methode van het via rui proberen de dieren fipronilvrij te krijgen, zag een deel van de boeren echter niet zitten. Sommige pluimveehouders werden hoorndol van de onzekerheid die met deze aanpak gepaard ging. Werkt het wel of niet en wat als het toch niet werkt? Vragen die eveneens bij menigeen tot psychische nood en slapeloze nachten leidden.

Hadden ze maar niet met het bedrijf in zee moeten gaan dat met het middel fipronil werkte om de legkippen bloedluisvrij te maken, is een reactie die ik een paar keer heb gehoord. Achteraf valt dat natuurlijk makkelijk te zeggen. Blijkbaar wekte het omstreden bedrijf bij nogal wat pluimveeboeren een professionele indruk en gingen de alarmbellen niet meteen af.

Frustratie
Veel menselijk en dierlijk leed was te voorkomen geweest als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pluimveehouders had gewaarschuwd voor het bedrijf dat fipronil gebruikte op het moment dat dat bij de NVWA bekend was, verwoorden pluimveehouders een wijdverbreide frustratie.

Een van de vragen die ik me heb gesteld is de volgende: zou de fipronilcrisis niet zijn voorgevallen als de kippenboeren een halve cent meer per ei zouden verdienen?

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen