MIJN VERHAAL 2017: De lust keert terug in de volkswijk Heilust

In de Crocusstraat worden de eerste woningen gemoderniseerd.

In de Crocusstraat worden de eerste woningen gemoderniseerd.© Luc Lodder

2017 was voor onze redactie het jaar van kleine en grote nieuwsgebeurtenissen in de regio. Onze verslaggevers blikken terug op hún verhaal van het jaar. En geven u een kijkje in de achterkant van het nieuws.

Wiel Beijer

Wie na jaren van afwezigheid terugkeert in volkswijk Heilust weet niet wat hij ziet. Na jaren van achteruitgang krijgt de wijk nu een facelift. Met nieuwe en gerenoveerde woningen, een centraal park en een kerk als wijkcentrum.

Heilust is een mooie naam voor een wijk die jarenlang helemaal niet zo mooi was. Het eerste deel werd gebouwd vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Na 1950 kwam daar een wijk bij om de aanhoudende stroom nieuwe mijnwerkers met hun jonge vrouwen en nog jongere kinderen te huisvesten.LustHet was een lust om daar te wonen. Tot de mijn Willem-Sophia dichtging, er te weinig nieuw werk kwam, voorzieningen verdwenen, winkels sloten en de wijk steeds meer verpauperde. Daar kwam de bevolkingskrimp overheen. Veel rollators en weinig kinderwagens op straat. In deze wijk bracht ik mijn jeugdjaren door. Toen ik er in 2011 terugkeerde, schrok ik van wat ik zag, maar proefde ik ook dat er een nieuwe wind waaide. Woningcorporatie HEEMwonen durfde het aan om complete straten met gedateerde woningen te slopen. Liefst 450 woningen gingen plat om Heilust weer gezond te maken. Een hoopvol teken.

VoorwaartsSamen met programmamaker Karin Hillebrand van L1 deed ik in 2011 zes maanden lang verslag van het wel en wee in de wijk in het multimediale project ‘Mijn Heilust’. Sindsdien ga ik regelmatig terug om te zien of het voorwaarts gaat. Zie dat er nieuwe duurzame woningen gebouwd zijn op de plek waar eerder flats zijn gesloopt. Hoor dat er nog woningen bijkomen. Maar wat belangrijker is, alle 332 bestaande woningen krijgen in 2018 een moderner uiterlijk en worden energiezuinig. „Te lang is er niets gebeurd aan de woningen”, constateerde bestuurder Marjo Vankan van de woningcorporatie eerder dit jaar.Voorgoed geslotenHelemaal blij word ik als ik een preview krijg in de uit de dienst genomen parochiekerk van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Aan de voorkant is niets veranderd. Het geveltableau met Maria en de tekst Doet wat Hij u zeggen zal dat kunstenares Marianne van der Heijden in 1956 maakte, is behouden. Ook de glas-in-loodramen. Net als de drie houten kerkdeuren. Die blijven wel voorgoed gesloten.GedachtenDe ingang van ’t Westhoes - de naam van deze multifunctionele accommodatie voor heel Kerkrade-West - is verplaatst naar de achterzijde. Door grote ramen heb je er zicht op het park waar in het voorjaar kinderen uit de wijk spelen en ouderen op een bankje zitten.

Onwillekeurig gaan mijn gedachten naar de laatste pastoor van Heilust, Con Dogge. Hij mag de transformatie van zijn kerk en de terugkeer van de lust in zijn parochie niet meer meemaken. Immers, op 3 december is de pastoor overleden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee