‘Stop met die kneuterigheid in de binnenstad’

© Stefan Koopmans

Weert moet weer bruisen. Maar hoe? Centrummanager Paul Kooij zoekt naar het DNA van Weert. De VVD wil een actiever Winter- land Weert. En de BOB zoekt het in samenwerking.

Leon Janssen

Centrummanager Paul Kooij is op zoek naar het eigene van Weert. Het DNA, waarmee hij de boer op kan om meer bezoekers naar de stad te trekken. Met wisselend succes en beperkte middelen zet hij nieuwe evenementen op en blaast hij bestaande feesten ietwat nieuw leven in.

Wat de VVD betreft, is dat ‘ietwat’ voor Winterland Weert nog lang niet voldoende. Deze partij opperde onlangs dat het college van B en W en het Pact van de Binnenstad de hoofden bij elkaar zouden moeten steken om te praten over Winterland Weert. Daar zouden een grote kerststal en een schaatsbaan bij horen.

Het moet een modern Winterland worden met diverse activiteiten, waarbij ook de verbinding gezocht wordt met het historisch karakter van het stadshart.

Begrijpelijk

Leon Bouwels, voorzitter van de Bewoners Organisatie Binnenstad vindt de oproep begrijpelijk. "Want met een zestal zielloze hutjes die op zaterdag voor kerst nog steeds niet operationeel zijn, redden we het echt niet", zegt hij. Echter, om daar met college en ‘pact’ over te gaan praten, is wat voorbarig. Als het aan Bouwels ligt, moeten er eerst keuzes gemaakt worden. "Zoals stoppen met de Met­onsinweert praatclub", oppert hij. "Dat is een te diverse club met te veel aan belangen en zonder middelen."

"Laten we ook stoppen met de VVV. Voor het geld dat de VVV kost, kunnen we marketeers inhuren om Weert nu eens écht op de kaart te zetten. En laat de ondernemers overwegen of de huidige BIZ nu voldoende opbrengt om alle ambities waar te maken. Het succes van de BIZ-vastgoed en de BIZ-ondernemers staat buiten kijf, maar het budget is te gering om Weert te promoten en ook nog bovenregionale evenementen te organiseren."

Ambassadeur

Meer geld dus. Bouwels roept de politiek op komend jaar extra geld beschikbaar te stellen voor kwalitatieve evenementen met een regionale uitstraling. De Weertenaar zou daarbij in zijn ogen als ambassadeur voor zijn stad en deze evenementen moeten fungeren.

"Laten we trots zijn op titels als sportstad of groenste regio van de wereld en dat ook uitdragen", vindt Bouwels. "De euforie bij het behalen van een titel ging steeds als een nachtkaars uit. Geen winkelacties, versierde etalages of straten. Waarom niet?"

Meer samenwerkenBouwels wil de successen van de stad vooral gaan vieren: het Van Hornejaar 2018 en het EK Olympische Afstand tijdens de Stads­triatlon in 2019. Daarvoor moet er wat hem betreft veel meer samengewerkt worden.

"Laten we in Weert niet verder zoeken, maar uitgaan van hetgeen wij wel hebben en dat uitdragen", roept Bouwels op. "En stop met kneuterigheid van de altijd aanwezige luchtkussens, steltlopers en draaimolens, maar zet evenementen op die Weert op de kaart zetten. Dus geen DNA-zoektocht, maar samenwerken en boter bij de vis."